Asayiş
  • 21.1.2014 12:37

'O' PKK'lıya 27 yıl hapis

Müvekkilinin Kürtçe yapmak istediği savunma hakkının kısıtlandığını ileri süren avukatı Serhat Karaşin, dosyayı temize götüreceklerini söyledi.

Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'nca 2009 yılının Kasım ayında Ulaş Köyü'ne düzenlenen operasyonda 2 Kaleşnikof tüfek ve 4 adet el bombası ile yakalanan 'Bahoz' kod adlı PKK'lı İbrahim Kaya'nın yargılandığı Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde karar çıktı. Diyarbakır D tipi Kapalı Cezaevine bulunan, yargılanmasının sürdüğü 4 yıl boyunca Kürtçe savunma yapmak isteği reddedildiği için savunması alınamayan İbrahim Kaya, karar duruşmasına mahkemeye getirilmesi unutulunca, duruşma saati 09.00'dan saat 15.00'e alındı. Müvekkilinin karar duruşması için mahkemeye getirilmesinin unutulmasına tepki gösteren avukatı Serhat Karaşin, mahkemeye dilekçe vererek duruşmadan çekilme talebinde bulundu.

'YARGILAMAYI SÜRÜNCEMEDE BIRAKMAK İSTİYOR'

Duruşmada savcının esas hakkındaki görüşüne karşı savunması sorulan sanık İbrahim Kaya, Kürtçe ifade vermek istediğini bir kez daha dile getirdi. Mahkeme bunun üzerine sanığa hangi dilde tercüman istediğini Türkçe söylemesi halinde tercüman atanacağını söyledi. Bunun üzerine tekrar söz verilen savcı, sanığın savunmasını yapmayıp yargılamayı sürüncemede bıraktığını belirterek, mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi.

Bunun üzerine ara karar veren mahkeme, Türkçe bildiği dosya kapsamından anlaşılan sanığın, sadece duruşma günlerinde rapor alarak gelmediğini belirtti. Sanığın önceki celse tercümanını hazır edeceğini söylemesine rağmen duruşmaya gelmediğini, bu celse de tercüman talebini Türkçe ifade etmediğini belirten mahkeme, sanığın yargılamayı sürüncemede bırakma amacına yönelik olarak bu hakkını kötüye kullandığını kaydetti.

CEZADA İNDİRİMİ YAPILMADI

Duruşmaya devam etme kararı alan mahkeme, sanığa son kez esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını sordu. Sanığın savunmasını Kürtçe yapması duruşma tutanaklarına, 'Türkçe beyanda bulunmadı' olarak kaydedildi. Bunun üzerine dosyayı karara bağlayan mahkeme, 'PKK silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Vahim nitelikte silah ve el bombası taşımak' suçlarından İbrahim Kaya'ya 27 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanık İbrahim Kaya'ya üst sınırdan ceza veren mahkeme, sanığın kişiliği ve pişmanlık göstermemesi nedeniyle indirime gitmedi.

SANIK AVUKATI KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

İbrahim Kaya'nın avukatı Serhat Karaşin, ele geçirilen silahlarda ve bombalarda müvekkilinin parmak izi bulunmadığını ve şiddet eylemlerine katılmadığını öne sürerek, "Savunması alınmadan mahkeme kendisine ağır bir ceza verdi. Biz de esas hakkında savunma yapamadık. Buna rağmen usule aykırı şekilde ceza verildi. Dosyayı temyize götüreceğiz. Çünkü müvekkilin savunma hakkı kısıtlandı. Son celsedeki tavır sanığın haklarını ve yargılama usulünü yerle bir etti" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:20

İLGİLİ HABERLER