Dünya
  • 13.5.2013 23:43

Obama'dan Bingazi eleştirilerine yanıt

     Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Beyaz Saray'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bir gazetecinin, Bingazi saldırısının ardından yönetimin, "olayla ilgili ilk açıklamalarda kullanılan konuşma notlarını, terör saldırısı boyutunu gizlemek için bilerek değiştirdiği ve kamuoyunu yanılttığı" şeklinde Cumhuriyetçilerden gelen sert eleştirilere dair sorusunu da yanıtladı.
     Bu iddiaların, Kongre'deki Cumhuriyetçiler tarafından aylardır dile getirildiğine dikkati çeken Obama, "Şunu biliyoruz: Bingazi'de Amerikalılar öldü. Şunu da biliyoruz ki yeteri kadar korundukları bir pozisyonda değildiler. Olay olduktan bir gün sonra, bunun bir terör eylemi olduğunu belirttim. Ve Amerikan halkına, neler olduğunu ortaya çıkaracağımızın, bunun tekrar yaşanmaması ve bu korkunç suçu işleyenlerin sorumlu tutulmasını sağlayacağımızın sözünü verdim" diye konuştu.
     Şu anda da tam olarak bunu yaptıklarını vurgulayan Obama, olayla ilgili, emekli büyükelçi Tom Pickering ve eski ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen'ın başkanlığındaki bağımsız komisyonun inceleme yürüttüğünü ve bunun sonucunda, dünya genelindeki büyükelçilikler ve konsoloslukların korunması konusunda kendilerine bazı tavsiyeler sunduklarını hatırlatarak, şimdi de bu tavsiyeleri hayata geçirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
    
     -"Cumhuriyetçilerin eleştirileri, küçük bir gösteri"-
    
     Obama, sözlerine şöyle devam etti:
     "Konuşma notlarıyla alakalı bu mesele, açık konuşmam gerekirse tüm bu süreç boyunca 'küçük bir gösteri' gibiydi. Olay olduktan hemen sonra, bunu tam olarak kimin yaptığı, olayın nasıl meydana geldiği, hangi nedenlerle düzenlendiği net değildi. (İslam'a hakaret içeren film nedeniyle) Kahire'deki ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırılarla aynı anda oldu ve hiç kimse, bu ilk birkaç gün boyunca tam olarak neler olduğunu anlayabilmiş değildi.
     Bahsettiğiniz e-postalar, Kongre'deki komitelere bizim tarafımızdan sağlanmıştı. Aylar önce bunları gözden geçirdiler ve izlediğimiz sürece dair bir sorun olmadığı neticesine vardılar. Ama şimdi birdenbire, üç gün önce, bu konu, sanki ortada yeni bir şey varmış gibi kızıştırıldı. Bu arada şunu da unutmayın ki (ABD'nin BM Daimi Temsilcisi) Susan Rice için hazırlanan konuşma notları, o dönemde benim aldığım günlük başkanlık brifinglerindeki değerlendirmelerle epeyce örtüşüyordu."
     Obama ayrıca, Susan Rice'ın, tartışılan konuşma notlarına dayanarak, Cumhuriyetçilerin tepkisine neden olan açıklamaları yaptığı pazar programlarına çıkmasından 2-3 gün sonra, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Başkanı Matt Olsen'i Kongre'ye gönderdiğini ve bunun bir terör eylemi olduğunu ve Libya'daki radikal unsurların buna dahil olduğunu spesifik olarak dile getirdiğini söyledi.
     Obama, "Dolayısıyla olayı olduğundan önemsiz göstermek ya da yumuşatmaya çalışmak gibi bir gayretimiz olsaydı, sadece üç gün sonra, şu anda herkesin bunun bir terör saldırısı olduğu ve Libya'daki aşırılık yanlılarının planladığı unsurları içermiş olabileceği tespitine dayanak oluşturan tüm bu enformasyonu açıklamamız çok garip kaçardı. Kim sadece üç gün için, gizleme ya da önemsiz gösterme gibi bir gayret içerisine girer- Bu, mantığa aykırı" diye konuştu.
    
     -"Bu tür siyasi oyunlara vaktimiz yok"-
    
     Bu olayın bu denli uzatılmasının arkasında büyük oranda siyasi amaçların yattığını ifade eden Obama, "Washington'da bu türden siyasi oyunlar oynayacak vaktimiz yok. (Diplomatları) korumak için neler yapmamız gerektiği üzerine odaklanmalıyız" ifadesini kullandı.
     Obama, bunun kolay bir iş olmadığına, kaynaklar ve zorlu kararlar gerektirdiğine dikkati çekerek, "Bu tür şeyleri siyasi sirke çevirerek, onlara (diplomatlara) onursuzluk ediyoruz" dedi.
    
     Muhabir: Mehmet Toroğlu
     Yayıncı: İbrahim Uyar

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:21

İLGİLİ HABERLER