Dünya
  • 20.6.2014 00:05

Obama'dan Maliki'ye sert eleştiri

Irak'ta IŞİD'in ilerleyişi sonrası gözlerin çevrildiği ABD Başkanı Obama, Irak Başbakanı Maliki'yi eleştirerek "Ancak iyi bir ajandası olan liderler bu krizde Irak'a önderlik yapabilir." dedi. Obama, ABD askerinin Irak'a dönmeyeceğini ancak nokta atışı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, ulusal güvenlik danışmanlarıyla bir araya geldikten sonra açıklama yaptı. Obama, toplantıda Irak'ta IŞİD'in nerelerde konuşlu olduğunu ve IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkacaklarını konuştuklarını söyledi.

"Amerikan güçleri bölgeye savaşmak için gitmeyecek. IŞİD tehdidine karşı mücadelede Irak güçlerine danışmanlık yapacak. Sahadaki durum gerektirirse potansiyel hedefleri belirleyerek nokta atışı yapabiliriz. Bunun için bölgedeki potansiyel hedefler belirlenecek."

Irak'ta askeri imkânlarını artırdıklarını söyleyen Obama, bazı ortak askeri noktalar oluşturduklarını belirtti. Bu noktalarda Irak ile istihbarat paylaşımında bulunulacağını ifade etti.

ABD ayrıca, Irak'a ek askeri ekipman ve 300 ek askeri danışman da gönderecek.

"Irak'ın liderlerini seçmek ABD'nin işi değil"

Iraklı liderlerle istişare içinde olduklarını söyleyen ABD Başkanı, IŞİD ile mücadele için Iraklıların başını çektiği bir çabanın gerektiğini söyledi. Obama Irak'ın Şii Başbakanı Nuri Maliki'yi de eleştirdi.

"Irak siyasi süreç sayesinde arzularını gerçekleştirebileceğinin farkında olmalı. Sünni, Şii, Kürt gibi farklı unsurlar birlikte hareket edebilmeli. Irak'ın liderlerini seçmek ABD'nin işi değil ancak iyi bir ajandası olan liderler bu krizde Irak'a önderlik yapabilir. Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerekiyor. Çünkü Irak’ın teröristler için güvenli bir bölge olmaması herkesin çıkarına."

İran'a çağrı

ABD Başkanı Obama'nın daha önce IŞİD'e gözdağı veren İran'a da mesajı vardı. Zira Tahran yönetimi, IŞİD ile mücadelesinde Bağdat yönetiminin yanında olduğu mesajını vermişti.

"Bizim mesajımızın aynısını verirse İran da Irak meselesinde yapıcı bir rol oynayabilir. Bu mesaj, Irak’ı bir arada tutan Şii, Sünni, Kürt bütün unsurların çıkarlarına saygı göstermek ve bu unsuların bir arada olmasına yardım etmek."

Irak'ta iç savaşın önüne geçmek istediğini söyleyen ABD diplomatik çabaları da sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de önümüzdeki hafta Orta Doğu turuna çıkacak.

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:03

İLGİLİ HABERLER