Dünya
  • 19.1.2010 12:58

OBAMA'NIN HALK DESTEĞİ DÜŞÜYOR

ABD Başkanı Barack Obama, görevinin birinci yılını doldurmaya hazırlanırken, başkanın performansını onaylayan Amerikanlıların oranında düşüş olduğu görülüyor.


Washington Post ve ABC News'in 1083 yetişkinle telefon görüşmelerine dayanan ortak anketinde, bir yılını dolduran Obama'ya halkın bakışı değerlendirildi.

Yeni anket, Obama'nın göreve geldiğinin 100. gününde yapılan kamuoyu yoklamasıyla karşılaştırıldığında, ABD Başkanının performansını onaylayan Amerikanlıların oranında düşüş olduğunu gösterdi.

Buna göre, önceki ankette yüzde 63'lük kesim Obama'nın "iyi iş çıkardığını" düşünürken, bu oran şimdilerde yüzde 47'ye gerilemiş durumda. Obama'nın genel performansında ise yüzde 53'lük kesim onu destekliyor. Bu oran göreve ilk geldiğinde yüzde 68 idi.

Ayrıntılara bakıldığında da Obama'nın icraatlarını geçen yıl yüzde 93 oranında onaylayan Demokratların bu olumlu bakışının yüzde 87'ye düştüğü görülüyor. Obama'nın çabalarını onaylayan Cumhuriyetçiler ise yüzde 20 oranında kalıyor. Ankete göre, iki taraf arasındaki bu bakış farkı, Bill Clinton, George H. W. Bush, Ronald Reagan gibi önceki başkanlardakinden daha büyük, ancak George W. Bush'un ikinci dönemine göre neredeyse eşit.

IRKSAL BAKIŞLAR FARKLI

Bunun yanı sıra Obama'nın göreve geldiğinin 100. gününde yapılan ankette 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 76'sının Obama'yı onayladığı görülüyordu. Ancak bu oranın yeni ankette yüzde 62'ye düştüğü görüldü.

Anket, Obama'yı değerlendirmede ırksal bölünmelerin de olduğunu gösteriyor. Afrikalı Amerikalılar, geçen yılki ankettekiyle aynı biçimde, Obama'nın icraatlarını kararlılıkla destekliyor. Ancak bu oranın beyazlarda, geçen yıla göre yaklaşık 20 puan düştüğü görülüyor. Geçen yıl beyazların yüzde 62'si Obama'nın performansını beğenirken, bu oran şimdilerde yüzde 44 düzeyinde.

Özetle Amerikalıların 3'te 1'inden fazlası, Obama'nın beklentilerinin altında performans gösterdiğini düşünüyor.

DEĞİŞİMİ BAŞARDI MI

Amerikalılar, Obama'nın seçim kampanyasındaki önemli taahhütlerini yerine getirip getirmediği konusunda da ikiye ayrılmış durumda. Ankete katılanların yarısı, Obama'nın adaylık sürecinin ana teması olan değişimi getirdiğini söylüyor. Buna katılmayanlar ise yüzde 49. Geçen yılın Nisan ayında Obama'nın değişimi sağladığını söyleyenler üçte iki çoğunluktaydı.

Obama'nın "Washington'a ihtiyaç duyulan değişikliği getirdiğini" düşünenlerin oranı yüzde 50. Beyazlar arasında da geçen yılın Nisan ayında, yüzde 58'i Obama'nın bunu başardığını söylerken, bu oran şimdi yüzde 41'e geriledi.

OBAMA HALA "GÜÇLÜ LİDER"

Ankete katılanların yüzde 53'ü Obama'ya, ülkenin geleceğine yönelik konularda doğru karar alabileceği konusunda az güven duyuyor. Yine de kongredeki Demokratlar ve Cumhuriyetçilerle karşılaştırıldığında Obama'ya bu konuda daha çok güvenildiği ortaya çıkıyor.
Öte yandan, halkın yüzde 63'ü Obama'nın "güçlü lider" olduğunu düşünüyor. Bu oran geçen yılın Nisan ayında yüzde 77 idi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 11:04

İLGİLİ HABERLER