Gündem
  • 29.1.2014 21:48

Öcalan'dan Ermenilere mektup

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, PKK'lı Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın Paris'te öldürülmelerinin 1. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir" diyen KCK Eşbaşkanı Bese Hozat'a gösterilen tepki üzerine Ermeni temsilcilerine gönderdiği mektup, muhataplarına ulaştı.

NAMIK DURUKAN Ankara

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, PKK'lı Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın Paris'te öldürülmelerinin 1. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, "İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir" diyen KCK Eşbaşkanı Bese Hozat'a gösterilen tepki üzerine Ermeni temsilcilerine gönderdiği mektup, muhataplarına ulaştı. Öcalan mektubunda, "Başta Ermeniler olmak üzere bütün halkların özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Barış arayışımız hiçbir halkın zararına değil" ifadesine yer verdi.

PKK'lı üç kadının öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen olayın faillerinin bulunamaması Kürt kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, anma etkinlikleri nedeniyle ANF'ye açıklama yapan KCK Eşbaşkanı Hozat, cinayetten paralel devleti sorumlu tutmuştu. Hozat açıklamasında, "Türkiye'de resmi devletin dışında bir de oluşan paralel devletler vardır. Mesela F. Gülen cemaati paralel bir devlettir. İsrail lobisi, yine milliyetçi Ermeni ve Rum lobileri paralel birer devlettir. Paralel devletlerin birbiriyle ortaklaştığı ciddi bir çıkar ilişkisi vardır" demişti.

Hozat'a tepki
Hozat'ın açıklaması sol, sosyalist, muhafazakar ve azınlıkları da içinde barındıran HDP'de tartışma konusu olurken parti içindeki Ermeniler, Hozat'a tepki göstermişti. HDP eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü tarafından yapılan ortak açıklamada, Hozat'ın tespitinin HDP içinde ve dışında tartışmalara ve endişelere neden olduğu belirtilmişti. İmralı'da görüşme yapan BDP ve HDP heyeti tarafından konu Öcalan'a da aktarılmış, tepkileri gidermek amacıyla Öcalan, Ermenilere mektup yazacağını vurgulamıştı.

Kapitalist modernite bölgeyi mezarlığa çevirdi
Öcalan'ın beklenen mektubu dün Adalet Bakanlığı aracılığıyla İmralı heyetine teslim edildi. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Öcalan'ın Ermenilere yazdığı mektup iki sayfadan oluşuyor. Mektubunda, bugüne kadar Ermenilere yönelik olumsuz bir tutum içinde olmadıklarını belirten Öcalan, kapitalist modernitenin bölgeyi mezarlığa çevirdiğini söyledi. Öcalan, "Özellikle kapitalist modernite ve onun tapınağı ulus devletlerin saçtığı zehir nedeniyle bu toprakların adeta halklar ve kültürler mezarlığına döndü" dedi. Sadece Kürtlerin değil, bölgede yaşayan bütün halkların ve inançların mücadelesini verdiklerini vurgulayan Öcalan, Ermenilere şu mesajı verdi:
"Bizler sadece Kürt halkının değil bu kadim coğrafyanın, başta Ermeni halkı olmak üzere bütün halklarının ve inançlarının özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Zorlu koşullarıma rağmen sürdürmeye çalıştığım barış arayışının hiçbir halkın zararına ve aleyhine olmayacağı, olamayacağı 30 kusur yıllık mücadelemizin her anında saklıdır."

Zalimce
Öcalan, Ermeni halkına yönelik 1915 yılında soykırım uygulandığını ileri sürerek, bunu "zalimce" bulduğunu söyledi. Öcalan, Ermenilerin büyük emek ve mücadele sonucu kendilerini ayakta tutmayı başardıklarını belirtip bunun, "mucizevi" olduğunu ifade etti. Ermenilere mücadelelerini, çatışmayı hedefleyen uluslararası sermaye güçlerinin ve lobilerinin sinsi amaçlarından uzak durarak sürdürmelerini, "naçizane önerim" diyerek aktardı.

milliyet
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:04

İLGİLİ HABERLER