Gündem
  • 28.7.2009 16:25

ÖCALAN'IN PAKETİNİ KANDİL AÇIKLADI!

Terör örgütü PKK’nın bir numarası Murat Karayılan, 15 Ağustos’ta bir paket açıklayacak Abdullah Öcalan’ın hangi hususları gündeme getireceğine ilişkin ipuçları verdi.

Karayılan Newsweek Türkiye’den Adem Demir’e konuştu. Öcalan'a değişik kesimlerden iletilen ve bölücübaşının avukatlarının açıkladığı temel maddelerle parallelik arzediyor.

"PKK değişti bölücülükten vazgeçti" diyen Karayılan, Öcalan'ın neler önerebileceğine ilişkin tahminleri sıraladı:

-Öcalan, 1921 Anayasası’na vurgu yapar. Türk ve Kürtlerin ortak yaşamda uzlaşmaları için çözümler önerir.

-Cumhuriyet’in demokratikleşmesi ve Kürt sorununda çözümün sağlanması için silahların tümden devre dışı bırakılmasını isteyebilir.

-Gerillanın durumunu da kademeli olarak sürece dâhil etmeyi planlayabilir.

-Bunun yanı sıra Kürtlerin kimlik ve vatandaşlık durumlarının anayasal güvence altına alınmasını gündeme getirebilir.

PKK'dan ayrılan 4 bin PKK'lı
PKK'dan ayrılan 4 bin civarında Kürt, Kuzey Irak'taki Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Köysancak'ta yaşıyor. Silahlara veda eden bu eski PKK'lıların bir bölümü Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) diğer bölümü Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kurum ve kuruluşlarında çalışıyor. Çok şey söylüyorlar ancak hem eski örgütlerinin hem de yeni patronlarının tepkisinden çekindikleri için isimlerinin gizlenmesini istiyorlar. Ama biri var ki, kimliğiyle ve açık açık konuşuyor: PKK eski Başkanlık Konseyi üyesi Halil Ataç. Örgüt içinde "Ebubekir" kod adıyla tanınan Ataç. O, "Kandil barışa hazır" diyerek silahlara veda zamanının geldiğini iddia ediyor.
TÜRKİYE'Yİ SAVUNDU!

Avrupa Birliği üyesi bazı devletler, Türkiye’nin birliğe üye olmasını istemiyor. Bunlar aynı zamanda Kürt sorunun çözümünü de istemiyorlar. Çünkü Kürt sorunu çözülürse Türkiye daha fazla demokratikleşir. Kaygısız bir toplum olur ve dolayısıyla Avrupa Birliği normlarını bile geride bırakabilir.
FRANSA VE ALMANYA İKİ YÜZLÜ
Böyle bir durumda Türkiye’yi birliğe kabul etmek zorunda kalabilirler. Ondan dolayı Kürt sorunun hep devam etmesini arzularlar. Özellikle Fransa ve Almanya bu noktada iyi yüzlü. Bir taraftan Türkiye’ye baskı yaparken diğer taraftan bize zaman zaman kapı aralıyorlar. Bu Avrupalıların çok kirli ve ikiyüzlü bir politikasıdır. Maalesef, Kürt sorununda 150 yıldan bu yana Avrupalıların bu politikası daha fazla geçerli olmuştur.

BELÇİKA VE İSPANYA ÖRNEK
Demokratik özerklik örnekleri; Brüksel, Belçika ve İspanya’dır. Kürt halkının eşit, özgür koşullarda, kendi kültürel ve kimliksel gerçekliğini yaşayabilecek koşulların olmasını istiyoruz. Bir takım yasaların hazırlanması, yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ve kendi yapısındaki sorunlarını kendi kendine çözebilecek bir idari düzenlemenin yapılmasını arzu ediyoruz. Bu amaçla hataları gideren, iki toplumun birbirini kabulüne dayanan ve saygı temelinde bütünleşen, kaynaştıran bir özellik taşıyan toplumsal uzlaşma projesi imzalanabilir.

MUHATAPSIZ ÇÖZÜLMEZ

Dünyada hiçbir sorun, muhatapsız şekilde çözülmez. Mücadele ve acıyla şekillendirilmiş değerleri bir tarafa bırakarak sorunu çözmeye kalkışmak kaos getirir. Bu kabul edilemez. Muhatapsız çözüm arayışı olduğunu biliyorum. Bundan ısrar edenler art niyetli.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:03

İLGİLİ HABERLER