Bilim
  • 29.11.2004 06:46

ODTÜ ŞİRKETLERLE MÜŞTERİLERİN BAĞLANTISINI NASIL KOPARDI?

Erkan Çelebi'nin Hürriyet'teki yazısı:

ODTÜ, prosedürleri zamanında tamamlamadıkları gerekçesiyle ‘.tr’ uzantılı 11 bin 500 Türk şirketine ait internet sitesinin yayınını durdurdu.

Alan adının yanı sıra, e-posta hesaplarının da dondurulması, bu şirketlerin bir anda ticari faliyetlerinin durmasına yol açtı. ODTÜ yetkilileri, bu uygulamanın alan adı hırsızlığını önlemek için yapıldığını söyledi.

1991 yılından bu yana Türkiye’de ‘.tr’ uzantılı alan adlarının dağıtımını yapan ODTÜ, prosedürleri zamanında tamamlamadıkları gerekçesiyle, bir anda 11 bin 500 Türk şirketine ait internet sitesinin yayınını durdurdu. Ayrıca, bu sitelere ait e-posta adreslerinin de devre dışı bırakılması, özellikle ticari faaliyetini internet üzerinden gerçekleştiren şirketlerin, müşteri ve bayileriyle olan tüm ilişkilerinin kesilmesine yol açtı. ODTÜ ‘.tr’ Alan Adları Yöneticisi Attila Özgit, ‘bu uygulamayı, alan adı hırsızlığını önlemek için yaptık’ dedi.

Türkiye’de, ‘.tr’ uzantılı alan adlarının dağıtımını 13 yıldır Ortadoğu Teknik Üniversitesi yapıyor. Bugüne kadar toplam 70 bin adet alan adı dağıtan ODTÜ, 26 Mayıs 2003 tarihinden itibaren web tabanlı elektronik sisteme geçti. Bu amaçla, internette ‘nic.tr’ adresi oluşturuldu. Bu geçiş sırasında, alan adı hırsızlığının önlenmesi ve işlemlerin güvenli ortamda gerçekleştirilmesi amacıyla ODTÜ’nün dağıttığı alan adlarını elektronik ortamda yöneten şirket sorumlularıyla ilgili olarak da iki sayfadan oluşan ek döküman talep edildi.

Talep edilen bu dökümanları internetteki ‘nic.tr’ adresine zamanında ulaştırmayan Türk şirketlerinin 20 Eylül 2004 tarihinden itibaren internetteki sitelerinin yayını durduruldu. Ayrıca, bu sitelere ait e-posta adresleri de devre dışı bırakıldı.

ODTÜ’nün bu uygulamasından ticari faaliyetini internet üzerinden sürdüren Semas şirketinin yöneticilerinden Semih Gürkan’da nasibini aldı. Şirketin internet sitesi bir anda kapatılınca, Semas’ın yurtiçi ve yurtdışındaki müşteri ve bayileriyle olan bağlantısı kesildi. E-posta aracılığıyla gönderilen müşteri siparişlerine ulaşılamadı. Şirketin ticari faaliyeti bir anda durdu.

EVRAK EKSİK

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı, Semih Gürkan’ın şikayetiyle ilgili olarak ODTÜ ‘.tr’ Alan Adları Yöneticisi Attila Özgit’le görüştü. Gerekli evrakı tamamlamayan 11 bin 500 şirkete ait internet sitelerinin faaliyetini geçici olarak durdurduklarına dikkat çeken Özgit, ‘Bu uygulamayı, alan adı sahiplerini mağdur eden ‘domain hijacking’ (alan adı çalma) teşebbüslerinin önüne geçmek için başlattık. Yayını geçici olarak durdurulan bu sitelerden 8 bin 225 alan adı elektronik ilişkilendirme işlemini başarıyla tamamladı. Bu işlemin tamamlanmasının ardından da sitelerinin kullanımı, yayına açıldı. Yayını askıya alınan diğer alan adlarının açılması için de sitemizde yer alan iki sayfalık dokümanın doldurulup, kaşelendikten sonra, bize ulaştırılması gerekiyor. Bu siteler de kaşe ve imzaların yer aldığı dokümanları bize ulaştırdıkları takdirde, alan adları 2 saat içinde yeniden yayına başlayabilecek’ dedi

Bu yolla, tüm alan adlarının elektronik ilişkilendirmesini yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini de söyleyen Attila Özgit, ‘Bu hedefe ulaşmak için müşterilerimize her türlü desteği vereceğiz’ dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER