Sağlık
  • 30.3.2008 11:01

ÖFKEYLE KALKAN HASTALIKLA OTURUR

ADNAN BEKTAŞ
ADANA  - Uzmanlar, insanın öfkelendiğinde kanın beyne akmasının, beyin damarlarındaki basıncı arttırdığını, bu durumda kandaki zehir oranının en üst seviyeye ulaşırken kandaki oksijen oranının da düşerek beyin hücrelerinin yaşlanmasına yol açtığını belirtti. Öfke durumunda mideye giden kan miktarının azalması sonucu mide hareketlerinin yavaşladığını, iştahın kesildiğini ve bu durumun da mide ülserine neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, kanın beyin ve yüze akmasının, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve
damarların oksijensiz kalmasına neden olduğunu bildirdi. Bu nedenle kalbin, vücudun ihtiyacını karşılamak için daha hızlı artmaya başlayacağını belirten uzmanlar, bunun da bazen ölüme yol açabileceğine dikkat çekti.
Öfkenin vücuttaki katekolamin adlı maddenin salgılanmasına neden olduğuna işaret eden uzmanlar, "Bu madde merkezi sinir sistemini olumsuz etkiler ve kandaki şeker oranının artmasıyla yağ asidinin ayrıştırmasını hızlandırır. Bu durumda kan ve karaciğerdeki zehirli maddeler artar. Öfkelendiğinizde bir bardak su için. Su vücut içindeki yağ asidinin vücut dışına atılmasını hızlandırır ve zehri azaltır" dedi.
Öfkelenmenin iç salgı sistemini de altüst ettiğini ve tiroid bezinin salgıladığı hormon miktarını arttırdığını belirten uzmanlar, bunun da tiroid bezinin aşırı çalışmasına neden olduğunu kaydetti. Kişinin sinirlendiğinde daha hızlı nefes almaya başladığını, bu durumda alveolün durmadan genişlediğini ve dinlenmeye zaman bulamayarak akciğere zarar verdiğine dikkat çeken uzmanlar, öfkenin ayrıca bağışıklık sistemini de olumsuz etkilediğini bildirdi. Uzmanlar, "İnsan öfkelendiğinde beyin, vücuda kolesterolün
dönüştürülmesinden elde edilen zararlı bir maddenin oluşturulması emri verir. Bu maddenin vücutta fazla birikmesi de bağışıklık hücrelerinin normal çalışmasını engeller ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar" diye konuştu.
Öfkenin kanın başa çıkmasına, kandaki oksijen oranının düşmesine ve kandaki zehirli maddelerin artmasına neden olduğunun da altını çizen uzmanlar, zehirli maddelerin saç bezciğini tahriş ederek, iltihaba ve yüzlerde lekelerin ortaya çıkmasına yol açtığını kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:48

İLGİLİ HABERLER