Dünya
  • 14.9.2004 01:50

'OKUL BASKINI'NIN SARSTIĞI RUSYA'DA DEVLET SİSTEMİ HANGİ YÖNDE DEĞİŞECEK?

Devlet Başkanı Vladimir Putin dün terörle mücadele çerçevesinde, ülkeyi federalizmden üniter yapıya kaydıracak yeni yasal mekanizmalar önerdi. Putin, Genelkurmay Başkanı Yuriy Baluyevskiy'nin açıklamasına da destek vererek, teröristleri yurtdışında vuracaklarını belirtti.

Kuzey Osetya'daki okul baskınının şoku henüz tam atlatılmadan dün yerel bölge liderlerinin de katıldığı genişletilmiş hükümet toplantısına başkanlık eden Putin, federasyonu oluşturan bölge ve özerk cumhuriyetlerin üst düzey yöneticilerinin bundan böyle yerel seçimlerle değil, merkezin inisiyatifi ile belirlenmesini teklif etti. Bunun gerçekleşmesi halinde Rusya'yı oluşturan 89 federal bölgenin vali ve/veya cumhurbaşkanı, üniter devletlerdeki gibi merkezden atanacak. Bunun anayasaya aykırı olduğu yolunda eleştiriler yapılıyor. Putin'in terörizme karşı mücadele çerçevesinde dün açıkladığı ve önümüzdeki günlerde Parlamento'ya sunulması beklenen öneriler şunlar:

Parlamentonun alt kanadı Duma'nın milletvekillerinin tamamen parti listelerinden aday olması. Rus parlamentosu seçimlerinde milletvekillerinin yarısı partiler tarafından belirlenirken, yarısı da bağımsız kişisel adaylardan oluşuyor.

Yerel yöneticilerin halk oyuyla değil Kremlin tarafından belirlenmesi ve belirlenecek bu adayın yerel milletvekilleri tarafından onaylanması.

Sorunlu Kuzey Kafkasya bölgesine yönelik federal bir komisyon kurulması. Komisyona Putin'in yakın müttefiklerinden Dimitry Kozak'ın başkanlık etmesi.

Güvenlik güçlerinin uluslararası işbirliğini artırması.

Teröristlere sahte pasaport vermek gibi yardımlarda bulunan yolsuzluğa bulaşmış idarecilere uygulanan cezaların ağırlaşması.

Rus halkının hükümetin kararlarını tartışabileceği forum olan bir ‘Halk kamarası' inisiyatifi oluşturulması.

Ölüm cezasının uygulamaya konması, yabancıların daha sıkı kontrolü ve renk kodlu uyarı sistemi oluşturulması gibi önlemlerin de ileride güvenlik tedbirleri çerçevesinde düşünüldüğü belirtiliyor.

Rusya muhalefeti, Putin'in valilerin merkezden atanması önerisini eleştirerek, Anayasa'nın isteyen herkesin bu makamlara aday olacağını öngördüğünü kaydetti. Sağ Güçler Birliği eski lideri Boris Nemtsov, valilerin Devlet Başkanı kararnamesiyle atanmasının yolsuzluğun artmasına neden olacağını savundu. Liberal Yabloko Partisi'nin Moskova bölgesi Başkanı Sergey Mitrokhin de Putin'in bu inisiyatifinin anayasaya aykırı olduğunu ve ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek, “Güvenlik kuvvetlerinde düzeni sağlamak yerine Başkan, onlar üzerindeki son kontrolü de tasfiye ediyor. Başkan'ın bu inisiyatifi ulusal cumhuriyetler arasında uluslararası gerginliklerin çıkmasına neden olabilir.'' dedi. Politika Fonu Başkanı Vyaçislav Nikonov ise son zamanlarda, bölgelerdeki yönetim kademelerine Kremlin'in görmek istemediği yüzlerin geldiğine dikkat çekerken, Politik Değerlendirmeler Enstitüsü Başkanı Sergey Markov, söz konusu önerilerin uzun vadede zararlı olacağını söyledi. Gözlemciler, federal merkezin bölgelere ait geniş alanlardaki problemlerle mücadelede etkisiz kalacağı uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, önerilerin hayata geçirilmesi halinde asıl fonksiyonu ekonomiyle ilgilenmek olan hükümetin bundan sonra güvenlik ve savunma stratejileri üzerine odaklanacağına dikkat çekiliyor.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:55

İLGİLİ HABERLER