Ekonomi
  • 29.8.2009 00:00

OKUL MASRAFLARI ASGARİ ÜCRETİ GEÇECEK!..

İlk ders zili çalmadan önce, çarşıya uğrayacak olan veliler, okul kıyafeti, okul çantası, ayakkabı, kırtasiye malzemeleri gibi giderleri karşılamak için sıkı bir pazarlık yapmak zorunda kalacak. Bütün bu giderlere evi okula yakın olmayan öğrencilerin servis giderleri de eklenince, 700 TL'ye ulaşan okul masrafları, 527 TL'lik asgari ücreti geçecek. Ürünleri en ucuz şekilde almaya çalışan dar gelirli veliler ise en az 300 TL'lik bir ödemeyle karşı karşıya kalacak.

Kemeraltı Çarşısı'nda yapılan araştırmaya göre, genelde gömlek, hırka, süveter, etek veya pantolondan oluşan takım kıyafetler okula göre değişmekle birlikte 80 ila 160 TL arasında değişiyor. Her biri 20 ila 70 TL arasında bulunan çanta fiyatlarını, 50 TL'den başlayıp 150 TL'ye ulaşan ayakkabı fiyatları tamamlıyor. Kırtasiye masrafları ise en az 75 TL'den başlayarak ders kitapları ve yardımcı kaynaklarla birlikte 150 TL ve üstüne çıkıyor.

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis İşletmecileri Odası'nın verdiği bilgiye göre ise, velilerin karşısına en az zam ihtimali ile aylık 85 ila 170 TL arasında değişen bir servisle ulaşım fiyat tarifesi çıkacak. Bu fiyat aralığı ana okulu ulaşımı için 110 ila 175 TL arasında olacak.



Veliler kampanya yapacak
OKUL masraflarının yüksekliğine veliler adına isyan eden Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) İzmir Şubesi Başkanı Orhan Yüce, eğitim giderlerini karşılamayan ailelerin mecburen çocuklarını okuldan aldıklarını söyledi. Konuyla ilgili önümüzdeki eylül ayı içinde bir dizi kampanya başlatacaklarını duyuran Yüce, okul giderlerini karşılayamayan öğrencilerin devlet tarafından karşılıksız yardımla okutulmasını isteyeceklerini dile getirdi. Kampanyanın Türkiye genelinde yapılacağına işaret eden Yüce, “İzmir'de de bu giderlerden mağdur olmuş birçok dar gelirli ailemiz var. Umuyoruz onların sorunlarına da çare bulacağız” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER