Eğitim
  • 9.3.2006 13:50

OKULLARDA ŞİDDET VE ÇETELEŞME, MEB'İ ALARMA GEÇİRDİ

UĞUR ALICI
ANKARA (İHA) - Türkiye'de her geçen gün gazete ve televizyonlara "okullarda yaşanan şiddet ve çeteleşmeyle birlikte eğitim kurumlarının uyuşturucu tacirlerinin mekanı haline dönüştüğü" haberlerinin yansıması, Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Yükseköğretim alanı dahil 1995'li yıllara kadarki süreçte, okullardaki şiddet ve çözümü noktasında hiçbir araştırma yapılmadığı, bir istatistiki bilgi kaynağının olmadığı ortaya çıktı.
Eğitim kurumları çevresinde yaşanan olaylarla ilgili önlem alınmayıp, öğrencilerin ve öğretmenlerin adeta kaderleriyle başbaşa bırakılması, velileri tedirgin etmekle birlikte, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'i de konunun üzerine gidilmesi yönünde harekete geçirdi. Bakan Çelik, tüm birimleri, "okulda-şiddet" alarmına geçirdi. Bakanlık şu günlerde, İstanbul'da yapılacak uluslararası boyutta ele alacağı sempozyuma hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir de Bakanlığın şiddet konusunda bulunduğu acı noktaya işaret ederek, 2 yıldır şiddet konusunda sürdürülen çalışmaların sonuna gelindiğini açıkladı ve İstanbul'da yapılacak uluslararası sempozyum sonrasında okullardaki olayların ortadan kaldırılması için eyleme geçilerek radikal önlemlerin uygulamaya konulacağını bildirdi.
Özdemir, okulda şiddet konusunun artık bütün dünyada bir sorun halini aldığını belirterek, bu konuda Birleşmiş Milletler'in bir uzmanını Türkiye'ye gönderdiğini ve Avrupa Birliği ülkelerinin de 2006 yılını şiddet konusuna ayırdığına işaret etti. Şiddet konusuyla mücadelede "Rehberlik anlayışının" önemine değinerek, öğrenciye bakış açısının sorgulanması ve değişmesi gerektiğini bildiren Özdemir, yapılabilecek uygulamalar konusunda şöyle konuştu:
"Okul etrafındaki çeteler konusunda, veliyle, emniyetle, belediye ile işbirliği yapılabilir. Okulların disiplin anlayışı değiştirilmeli bilimsel tavsiyelere göre stratejiler belirlenmelidir. Etkileşim ve haberleşmeyi etkin kılmaya çalışılmalı, diyaloga önem verilmelidir."
Özdemir ayrıca, okul çevrelerinde kümeleşen ve çocukların eve ve okula gitmelerinin önünde engel ve sorun halini alan internet kafeler konusunda ise dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de okullarda eğitim vererek, bilinçlendirme ve bilgilendirme sağlayabileceğini kaydetti. İnternet kafelerin yasaklanmasıyla sorunun çözülemeyeceğinin altını çizen Özdemir, "Çocuğu okula yönlendirebilecek mekan oluşturmak lazım. İşte Bakanlık olarak, tüm bu sorunları uluslararası katılımlı sempozyumla ele alıp eyleme geçip çözüm üreteceğiz" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü ile UNICEF işbirliğiyle düzenlenecek olan "I. Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Tedbirler Sempozyumu" 28-31 Mart 2006 tarihlerinde İstanbul Zübeyde Hanım Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu'nda yapılacak.

 

 

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:51

İLGİLİ HABERLER