Dünya
  • 15.7.2009 16:16

OLLİ REHN'E ZOR SORU

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile adalet, özgürlük ve güvenlikten sorumlu üyesi Jacques Barrot'nun bugünkü ortak basın toplantısında açıkladıkları raporda, vizesiz seyahat kriterlerini büyük ölçüde karşılayan Makedonya, Sırbistan ve Karadağ'a yeşil ışık yaktı, Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk'un istenilen koşulları yerine getirmede başarısız oldukları belirtildi.

Basın toplantısında bir gazeteci, AB'ye vizesiz seyahatten Bosnalı Sırpların Sırbistan pasaportlarıyla ve Bosnalı Hırvatların Hırvatistan pasaportlarıyla yararlanırken Müslüman Boşnaklara böyle bir imkanın verilmediğini hatırlattı.

Vizesiz seyahat için AB'nin Bosna Hersek'ten istediği reformları Bosnalı Sırpların engellediğini söyleyen gazeteci, "Bosna'da etnik temizlik yapan Ratko Mladiç, Sırp pasaportuyla Avrupa'da vizesiz seyahatin zevkini çıkarırken Bosnalı kurbanların yakınlarını tekrar cezalandırmış olmuyor musunuz" diye sordu.

Cevap vermekte zorlanan Olli Rehn, "Bosnalı Müslümanların gettolaştırıldığı ve Mladiç'in vizesiz dolaşacağı iddiaları hakkında konuşmayı sevmediğini" ifade ederek.

Batı Balkanlarda hiçbir ülkeye "haksızlık yapmadıklarını" iddia eden Rehn, vize muafiyeti için herkesin aynı şartlara tabi olduğunu ileri sürdü. Fakat verdiği cevap inandırıcı bulunmadı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Barrot, bir soru üzerine, "Vize kolaylığı için Türkiye ile olgunlaşmış bir diyalog içinde olmadıklarını" ifade etti.

AB, en yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya'ya da birliğe katılmalarından 7 yıl önce 2000 yılında vize muafiyeti getirmiş ve Avrupa Parlamentosu, katılım müzakereleri yapan ülke vatandaşlarından vize istenmemesi yönünde tavsiye kararı almıştı. AB, Türkiye gibi üyelik müzakere sürecinde olan Hırvatistan'a da yıllardır vize uygulamıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:15

İLGİLİ HABERLER