Ekonomi
  • 31.5.2006 09:45

OLMAZ BÖYLE ŞEY!.. PETROL YATAĞINA MAYIN DÖŞENMİŞ

Türkiye-Suriye sınırında açılan ve petrol bulunan kuyulara bir yenisi daha eklendi. Üç kuyudan petrol çıkmasının ardından şimdi de Nusaybin'de mayınlı arazide 'en iyisinden' petrole ulaşıldı.

Suriye'nin sınırlarımıza yakın bölgelerde yıllardır petrol çıkarmasına seyirci kalan Türkiye artık yeni petrol yataklarını keşfetmeye başladı. Son dönemde Türkiye-Suriye sınırında üç petrol kuyusunda petrole ulaşan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), Nusaybin'de kazdığı kuyudan kaliteli petrol fışkırdı. Nusaybin'e 35 kilometre uzaklıkta, mayınlı arazinin hemen yanıbaşındaki askeri bölgede petrol yatağı umut verdi. Askeri bölgede yapılan, 'Gizli' kodlu aramada, 26 Mayıs günü petrol gazına ulaşıldı. İki saatlik gaz yakımından sonra ilk petrole ulaşıldı. Çıkan petrol hemen ölçüme tabi tutuldu ve 'Yüksek Kaliteli' sınıfına giren özelliklere sahip olduğu belirlendi.

REZERV ÖLÇÜLECEK

TPAO tarafından yapılan ön çalışmada kuyu için, 'verimli' raporu verildi. Mayınlı arazide yapılan çalışmalarla rezerv miktarı belirlendikten sonra geniş çaplı petrol üretimi yapılıp yapılmayacağına karar verilecek. Türkiye-Suriye sınırında Suriye'nin 100'ün üzerindeki petrol kuyusuna karşılık Türkiye'nin sadece 5 kuyusu bulunuyordu.

İsrail bölgede tarım yapacaktı!

Birbiri ardına petrol fışkıran Türkiye-Suriye sınırındaki alanın bir süre önce İsrail’e kiralanması gündeme gelmişti. İsrail, mayınları temizleme karşılığında, bölgede organik tarım yapmayı taahhüt etmiş, Maliye Bakanlığı da bu amaçla bir ihale açmıştı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yapılan ihale iptal edilmek zorunda kalınmıştı.

MİLLETVEKİLİ UYARMIŞTI

CHP'nin enerji uzmanı Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, bir süre önce, BUGÜN'e bir açıklamada bulunarak, bölgede zengin petrol yataklarının bulunduğunu iddia etmişti. Bölgede derin bir çalışma yaptıktan sonra bir rapor hazırlayarak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a sunan Tacidar Seyhan, İsrail'in organik tarım yapma amacıyla mayınları temizlemeye talip olmasının ardında başka hesaplar olduğunu söylemiş, bölgede yüksek değerli petrol yataklarının gizli amaç olduğunu öne sürmüştü. Son olarak Nusaybin'de mayınlı arazide çıkan petrol, Tacidar Seyhan'ın iddialarını doğrulamış oldu.

 

(Ali OBUZ -bugün)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER