Gündem
  • 25.1.2022 15:36

Omicron varyantı insan derisinde ve plastik yüzeyne kaç saat canlı kalıyor

Omicron varyantında dikkat çeken sonuç: Hangi yüzeyde ne kadar kalıyor?

Dünyada baskın hale gelen Omicron varyantı ile ilgili her geçen gün yeni detaylar gelmeye devam ediyor. Japonya'da bilim insanlarının yaptığı bir araştırma çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Araştırmada, Omicron varyantının farklı yüzeylerde kalma süresi belirlendi. Peki Omicron başta olmak üzere varyantların yüzeylerde kalma süreleri ne kadar? Dezenfektanlar etkili mi? İşte detaylar...

Koronavirüsün Omicron varyantı ile ilgili dikkat çeken bir araştırma sonucu ortaya çıktı. Daha hızlı bulaşması ile bilinen Omicron varyantı hangi yüzeyde ne kadar kalıyor? İşte detaylar...

Japon bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada Alfa, Beta, Delta ve Omicron varyantının farklı yüzeylerde kalma süresini karşılaştırıldı.

Bu varyantların yüzeylerde kalma ve bulaşıcılık seviyelerini kıyaslayan bilim insanları virüslerin çevresel faktörlerden nasıl etkilendiğini mercek altına aldı.

Adli tıpta yapılan otopsilerden insan derisi örnekleri toplandı, plastik yüzeyler kullanıldı ve varyantların bulaşıcılık yeteneklerini değerlendirildi.Koronavirürün yüzeylerde yüksek bulaşıcılık gösterdiği ilk günlerden beri bilinen bir gerçek.Japon bilim insanları taradından yapılan araştırma ile Omicron varyantının diğer mutasyonlara göre yüzeyde kalma süreleri belirlendiç Ayrıca alkol bazlı dezenfektan,etanol ve isopropanolün virüsü öldürücü etkisi incelendi.

Plastik yüzeylerde kalma süreleri;
Wuhan türünde: 56 saat
Alfa varyantında: 191,3 saat
Beta varyantında: 156, 6 saat
Gamma varyantında: , 59,3 saat
Delta varyantında:114 saat
Omicron varyantında: 193.5 saat

İnsan cildi üzerinde:
Wuhan türünde: 8.6 saat
Alfa varyantında: 19.6 saat
Beta varyantında: 19.1 saatGamma varyantında: , 11 saat
Delta varyantında: 16.8 saat
Omicron varyantında: 21.1saat
Sonuçlarda

Omicron varyantının hem insan derisi üzerinde, hem de plastik yüzeylerde en uzun süre canlı kaldığı ortaya çıktı.

DEZENFEKTANLAR ETKİLİ

Dezenfektanların da bütün virüs varyantlarına karşı etkili olduğu belirtilirken, mutasyona uğrayan varyantların orijinal koronavirüsten biraz daha dayanıklı olduğuna vurgu yapıldı.Bilim insanları araştırma sonucunda varyantları Wuhan varyantının daha dayanıklı olduğuna ve daha uzun süre kaldığına dikkat çekerken Omicron varyantının en dayanıklı olduğu belirtti. Bilim insanları Omicron'un bu özelliği sebebiyle baskın varyant olduğunu da belirtti.

Güncellenme Tarihi : 25.1.2022 15:49

İLGİLİ HABERLER