Gündem
  • 5.9.2015 10:57

Onları en çok çocuk ve genç ölümleri üzüyor

Ölümle her gün yüz yüze gelen kadın ve erkek gassallar, bebek, çocuk ve trafik kazası ölümlerinin kendilerini etkilediğini söylüyor.

Balıkesir'in en büyük mezarlığı olan Başçeşme Mezarlığı'nda görev yapan erkek ve kadın gassalların vakti, ölü yıkanan yer olarak bilinen gasilhanede geçiyor. Her gün ölümle iç içe bir hayat süren gassallar, yaptıkları işi 'Padişahı da fakiri de buraya gelecek' sözü ile özetliyor. Karesi Çınarlı Cami imamı olan Nazım Erkek, cenaze yıkmanın kendileri için sıradan bir olay olduğunu söyledi. Erkek, "Çevremizdeki insanlar başta tuhaf karşılasa da yaptığımız işi hepsi memnun, çok dua ediyorlar bize.

Cenazeyi 3 kez yıkamak sünnettir. Peygamber efendimizi 3 defa sabunlamışlardır. Bizde bu sünneti uygulamaya çalışıyoruz. Abdestini aldırıp, kefenliyoruz, define hazır hale getiriyoruz. Bizi en çok yaş itibarı ile genç olan ölümler etkiliyor. Çocuklar, kaza sonucu ölümler bunlar bizi etkiliyor. Diğer cenazelere göre acı oluyor, zor oluyor" dedi.

52 Evler Köybaşıoğlu Camii müezzini Mücahit Ay ise, "Biz aslında bir ibadeti yapmaya çalışıyoruz. Nasıl yapıyorsunuz bu işi diye soranlar çok oluyor. İlgi ve merakla dinliyorlar. Soğukkanlılığınız nereden geliyor diyenler oluyor. Benim babam imamdı. Baba mesleği gibi algılayabiliriz, çocuk yaşta başladık biz bu işe. Soğukkanlılık da oradan geliyor" dedi.
Gassal Mücahit Ay, bazen bir kaç gün dışarıda bekleyen cenazeler geldiğini ve bunları yıkamanın zor olduğunu söyledi.

ANA KIZ CENAZE YIKIYORLAR
Başçeşme Mezarlığı'nın kadın gasilhane kısmında görev yapan hafız Kezban İnanlı, kızı Fatma İnanlı ile beraber çalışıyor. 37 yıldır cenaze yıkadığını söyleyen Kezban İnanlı, verdikleri hizmet ile cenaze sahiplerini memnun etmek için çalıştıklarını söyledi. İnanlı, "İşimizi düzgün bir şekilde yapmaya çalışıyoruz, cenaze sahiplerini memnun etmek için çalışıyoruz. İsterse cenaze sahipleri de içeri girebiliyor, izleyebiliyor. Bizi üzen ölümler, çocuk ölümleri. Özellikle kız çocukları ölümleri bizi çok etkiliyor.

Yeni doğmuş bebekler, 3-5 aylık kız çocuklarından çok etkileniyoruz" şeklinde konuştu. Fatma İnanlı ise, "17 yıldır cenaze yıkıyorum. Gençleri yıkadığımda etkileniyorum. Unutamadığım birkaç cenaze var. Bir kaçını hala çok net hatırlıyorum. Çok gençtiler, çok etkilenmiştim. Ölüm ona hiç yakışmamıştı, çok gençlerdi. Padişah da olsanız, fakir de olsanız sonu toprağın altı" dedi.

45 YILDIR MEZARLIKTA ÇALIŞIYOR
Karesi Belediyesi personeli olarak Başçeşme Mezarlığı'nda çalışan Adnan Algan ise işinin mezar kazmak olduğunu söyledi. İşçi Algan, "5 yıldır mezar kazıyorum. Çevremde mesleğimi yadırgayan çok insan var. Ben işime bakarım. Mezar 2 saatte de kazılıyor bazen 4 saati de bulur altından çıkan toprağın cinsi önemli. Genç yaşta yaşanan ölümlerde ailelerin acısı da çok farklı oluyor. Bizde ister istemez etkileniyoruz" şeklinde konuştu.

Başçeşme Mezarlığı'nın adeta demirbaşı haline gelen Mehmet Sevinç ise 45 yıldır mezarlıkta çalışıyor. Sevinç, "Ben 35 yıl burada mezar kazdım. 45 senedir Başçeşme'deyim. Hep mezar kazdım, sonra emekli oldum şimdi mezarlık bakımı yapıyorum. Hiç bir zaman kazdığım mezarları saymadım, ama 20 bine yakın mezar kazmışımdır. Meslek hayatımda fakir zengin hiç ayırmadım. Hepsi aynıdır benim için. Ben buraya geldiğimde burada tek tük mezar vardı. Balıkesir'in önde gelenlerini ben gömdüm. Burada kimin mezarını arıyorsan gelip bana soracaksın. Eğinlioğlu, Ermişler, Koray, belediye başkanları, milletvekilleri hepsinin mezarını ben kazdım, ben gömdüm. Artık mezar bakımı yapıyorum. menekşe, hercai çiçekleri ekiyorum" dedi.

BAHADIR DEMİRÇEVİREN - OTAĞ FIRINCIOĞULLARI

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:33

İLGİLİ HABERLER