Sağlık
  • 30.3.2009 15:35

ÖPÜŞME HASTALIKLARIN HIZLI ŞEKİLDE BULAŞMASINA NEDEN OLUYOR

İSTANBUL - İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, Türkiye'de samimiyetin ifadesi olan tokalaşma ve öpüşmenin yaygın şekilde yapıldığını belirtti.
Öpüşmenin özellikle kış aylarında enfeksiyon hastalıklarının hızlı şekilde bulaşmasına neden olduğu ifade eden Dr. Murat Akbaş, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, sağlıklı bir toplum için bu alışkanlıktan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
Hastalıklarda kişiden kişiye bulaşmanın özellikle kapalı mekanlarda yüksek oranda olduğunun altını çizen Akbaş, "Öpüşme bulaşma hızını en üst seviyeye çıkarıyor. Öpüşmeyle özellikle grip nezle, su çiçeği, zona virüsü, kabakulak, kızamık, kızamıkçık gibi hastalıklar salgına dönüşüyor. Toplumda insanların yüzde 80-90'ının söz konusu viral hastalıkları geçirmiş olması, aynı ortamdaki havanın solunması, kalabalık ortamlarda, bozuk hijyen koşullarında yaşama, sosyoekonomik seviyenin düşük olması gibi
faktörler enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasında etkin rol oynuyor, öpüşmeyle bu risk daha da artıyor" dedi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, öpüşmeyle difteri, boğmaca, verem ve menenjit hastalığının da bulaşabildiğini dile getirerek şunları kaydetti:
"Geleneklerimizde maalesef el öpme ve yanak yanağa öpüşme devam ediyor. Her görüştüğümüz kişiyle öpüşmek, kişileri ve toplumu tehdit eden bir davranış. Öpüşmeyle yaygınlık kazanan hatta salgın hale gelen hastalıklar iş gücü kaybına yol açıyor, ekonomiye büyük zarar veriyor. Önlenebilir hastalıklar yüzünden hastanelerde, sağlık ocaklarında büyük yığılmalar oluyor. Ayrıca, uzman hekimler bu hastalar nedeniyle daha ağır hastalara yeterince zaman ayıramıyor."
Öpüşmeyle bulaşan enfeksiyon hastalıklarında en önemli risk grubunu politikacıların oluşturduğunu belirten Dr. Murat Akbaş, enfeksiyonu azaltabilmek için öpüşme alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:39

İLGİLİ HABERLER