Gündem
  • 30.3.2009 05:19

"ORANLAR TATMİN ETMEDİ" DİYEN ERDOĞAN'IN ÜZÜLDÜĞÜ İLLER

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerle ilgili bir basın toplantısı düzenliyor. İşte Erdoğan'ın muhalefet parti üyelerine yanıt verdiği açıklamaları:


Demokrasi tarihimizin önemli bir dönüm noktası olan 29 Mart yerel seçim sonuçları açıklanmak üzere sayımlar devam ediyor. Ortaya çıkacak sonuç, ülkemiz için hayırlı olsun.

Aslında bugün sevinçliyiz, millet iradesi demokrasi olgunluğuna yakışır şekilde tecelli etti.

Ancak buna gölge düşürmeye gayret edenlerde var. Çok ilginçtir yarım saattir bazı kanalları izliyorum, bakıyorum çıkıp konuşan adaylar yada parti temsilcileri yok elektrikler kesildi, yok veritabanı bozuldu, bunun muhatabı bellidir. Az önce de çalışmalar başlamıştır.

Buna şimdiden bir şaibe düşürme böyle bir gayretin içerisine girmeyi etik açıdan doğru bulmuyorum.

Demokrasimiz gücüne güç katmıştır. Ama yine bugün hüzünlüyüz. Milletimiz Kahramanmaraş’tan gelen acı haberle sarsıldı. Ülkemiz çok asil bir evladını, bir siyasi liderini ve birlikte yolculuk yaptıkları 5 vatandaşını kaybetti. Bu felaketle yüreklerimiz dağlandı.

Muhsin bey ve arkadaşlarının mekanı cennet olsun. Bir kez daha geride kalanlarına Allah’tan sabır diliyorum.

Bugün milletimizin hür iradesiyle bir kez daha sandıklara gittik ve bu irade tecelli etti. Türkiye’yi ileri hedeflerine götürecek olan bir demokratik seçim yaptık. Şimdide sayımlar yapıldı, sayımların sonunda, ilçe seçim kurullarına artık bu süreci oralardaki çalışmalarla tamamlıyoruz, tamamlıyorlar.

Şu husus özellikle altını çizmek istediğim bir husus. Seçimin rakamsal sonucu her ne olursa olsun, kazanan milletimizin asil iradesi olmuştur. Kazanan demokrasi olmuştur, Türk siyaseti olmuştur.

6,5 yıl boyunca her fırsatta ifade ettiğim bir hususu bir kez daha tekrarlamak istiyorum. AKP kurulduğu andan itibaren milli iradeye milletimizin tercihlerine saygılı olmuştur.

Bir her seçimi halkımızın iradesini doğrudan yansıtan bir mesaj olarak gördük. Bu mesajı doğru okumaya anlamaya şekillendirmeye çalıştık.

Milletimizin verdiği mesajı doğru okumaya, anlamaya özen gösterdik. Şimdi bu akşam sayımları bittikten sonra neticelenecek olan bu seçimin sonucunda tabiî ki biz dersimizi daha farklı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.

Başarıdan da başarısızlıktan da ders çıkarmayı, siyasetin kalite kazanması için önemli görüyorum.

Emaneti taşımak emin olmayı, dolayısıyla vakur olmayı gerektirir. Bizim sevincimiz başkasının üzüntüsü olamaz. Biz AKP olarak, ne merkezi yönetimde ne yerel yönetimde hiçbir zaman bize oy verenlerle bize oy vermeyenler arasında bir ayrım yapmadık yapmayacağız.

Seçimi kazanan tüm belediye başkanlarına şunu ifade ediyorum. Eşit mesafedeyiz. Hepsini kendi partimizin belediye başkanları gibi görüyoruz.

Sandıktan çıkarak belediye başkanlığı koltuğuna oturacak tüm arkadaşlarıma tavsiyem bu kucaklayıcı tavrı sergilemeli, ve adaletli bir şekilde şehirlerine hizmet etmelidir.

6,5 yıldır hükümette 5 yıldır yerel yönetimlerde çok hizmet ürettik. Ancak şunu da biliyoruz ki ülkemiz için yapacak daha çok işimiz var. Hiçbir zaman ayrıştırıcı siyasetinin tuzağına düşmedik, kabine bölge siyasetini reddettik.

Çünkü bir şeylerin değişmesinin gerektiğine inanıyoruz. 3 Kasım, 28 Mart, 22 Temmuz’daki gibi milletimizin takdirine saygımız sonsuzdur.

İl genel meclisi ve belediye başkanlığı oylarında AKP’nin açık ara önde olduğu, ikinci ve üçüncü sırada gelen partilerin oylarının toplamının AKP’nin gerisinde kaldığıdır.

AKP hem oy yüzdesinde, hem belediye başkanlığında, CHP ve MHP’nin toplamını geçmiştir.

AKP bir önceki yerel seçimde aldığı sonucu aşmak için bir çaba ortaya koymuştur. Kendi kendisiyle yarışmıştır.

Meydanlarda tek bir şey söyledik. Bu seçimin bir partisi kim olacak. Önemli olan budur. Birinci parti olmayı belirlemeyip, bize çita koyanlar, anlamlı bir şekilde değerlendiriliyorlar.

AKP doğusuyla batısıyla tüm Türkiye’yi kucaklayan siyasi parti olduğu teyit olmuştur.

AKP’yi masaya yatıracaksınız 81 ilde AKP’de göreceksiniz. Diğer partileri masaya yatıracaksınız ama 81 ilde onları göremeyeceksiniz. İşte bizim farkımız bu.

Bir kez daha durmak yok diyoruz hizmete devam.

Biz, Atatürk’ün de dediği gibi “Millete efendilik yoktur, millete hizmet etmek vardır”. Biz milletin hizmetkârıyız.

Şimdi daha çok koşacağız. İmkanlarımız kaynaklarımız hem artsın diye koşacağız. Bu ülkede yaşayan kimse aç ve açıkta kalmasın diye koşacağız. Bütün evlatlarımızın kadınlarımızın yüzü gülsün diye koşacağız. Emeklilerimizin yüzü gülsün diye koşacağız. Vizyon şehirlerimizin sayısı artsın diye koşacağız.

Demokrasi adalet herkesi her bölgeyi kuşatsın diye koşacağız.

Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ün belirlediği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıksın diye koşacağız.

Bugün yeni bir başlangıç noktası. Bundan sonraki rotayı da milletimizin iradesini belirleyecek.

Bu kadar güçlenmiş bir demokrasiyle Türkiye eski kaos ve kriz günlerine dönmeyecektir. 29 Mart seçim sonuçları bir kez daha demokratik istikrara işaret etmiştir.

Yarın kimse millete haksızlık yapmasın, sandıktan çıkan iradeyi küçümseme hakkını kimse kendinde lütfen görmesin.

Sandıktan çıkan irade siyasetin yol haritasıdır. Umarım siyaset kurumu bir bütün olarak milletin verdiği mesajı doğru anlayacaktır.

Bilsinler ki bu ülkenin çözülemeyecek hiçbir meselesi yoktur.

Şimdi bütün vatandaşlarım müsterih olsunlar, Türkiye önündeki zorlukları aşacak kadar büyük bir ülke. Ülkemiz bugün dünden çok daha güçlüdür.

Bugün yeni bir süreç başlıyor. Seçim sürecinde maksadı aşan beyanlar ifadeler geride kaldı. Umarım siyasi rekabet içinde olduğumuz partiler içinde yeni bir başlangıç olur.

Bugün sandık başlarında fedakarca çalışan görevlilere, güvenlik görevlilerimize, siz değerli basın mensuplarımıza ve demokratik iradesini sandığa giderek yansıtan bütün vatandaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum.

Tabi az önce televizyonları izlerken bazı şeyleri yanıltılarak ifade edildiğini görüyorum. Ben buradan tüm AKP teşkilatlarına bir şey hatırlatmak istiyorum.

Sizlere nasıl davranacağınıza yönelik verilmiş görevleri biliyorsunuz. İşi ihmal etmeyiniz. İl seçim kurullarını gerekirse takip ediniz. Bunu söylerken aynı şekilde diğer siyasi partiler içinde geçerlidir. Önemli olan hak yerini bulsun, doğru yerini bulsun. Yanlışlıklar olmasın. Bu konuda ben tüm AKP teşkilatımıza bu hassasiyeti göstermelerini hatırlatıyorum.

AKP olarak 11 Büyükşehir ile bu seçime girdik.

Bunlardan bir tanesini bu seçimde kaybettik. Bundan sonra 10 Büyükşehir belediyesi ile yola devam edeceğiz.

65 il belediyesinin de 36’sı şu an itibari ile söylüyorum AKP’de gözüküyor ve bu konuda da yine takibe devam ediyoruz. Kesinleşenler var, sayımı devam edenler var. Ben aziz milletimin vefasına sonsuz teşekkür ediyorum.

Emanetiniz emanetimizdir, hayırlı olsun diyorum.

Siz kendinizle yarışıyoruz dediniz. Önünüze koyduğunuz bir başarı çitası vardır herhalde. Ortaya çıkan tablo sizi tatmin etti mi?

Hatırlarsanız seçim öncesi birkaç televizyon kanalına çıktığımda bana bununla ilgili tahminler sorulmuştu.

Oranlar şu ana bakarsak tabi ki tatmin etmedi. Nerede eksiğimiz var ona göre gidereceğiz.

Bu mücadeleyi biz bunun dışında da bir çok medya gruplarına karşı da bu mücadeleyi verdik.

Meydanlarda küresel krizin bir iki başlığı konuşulmuştur. Buna rağmen böyle bir netice çıkmıştır. Biz bu eksikliği nasıl gireceğiz, onun gayreti içinde olacağız. Bunu çözeceğimize inanıyorum.

Bir diğer konu, kabinede değişiklik seçimle bağlantılı olarakta, bağlantılı olmadan da yapılabilir.

Kabinede böyle bir değişiklikle seçim sonrasında bu adımı atıp yola devam etmek anormal bir şey olmayacağı gibi, arkadaşlarım anormal karşılanmayacaktır, karşılanmamaktadır. Zaman zaman bu değişiklikleri yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

Diyarbakır, Van, Iğdır, Siirt herhalde kazanılamadı gibi. Sizin bu bölgedeki meseleye parti bakışınız vardı. Bu illeri kaybetmiş olmanız bunu değiştirir mi?

Trabzon’u kaybettiğinize üzülmüştünüz, hayırlı olsun Trabzon’u kazandınız?

Biz yerel yönetim anlayışını bir kimlik siyaseti olarak görmedik. Yerel yönetim dediğiniz zaman bunun bir hizmetle eserle alakası olması lazım. Şehirleri modernleştireceksiniz ve bunun karşılığında bir oy alacaksınız.

Bizim temel ilkemiz buydu. Ama gördük ki eser siyaseti etkili olmuyor ve burada kimlik siyaseti daha ağır bastı.

Ama bütün bunlara rağmen oturacağız masaya yatıracağız. Ne kadar hizmet eser siyaseti müessir oldu veya olmadı değerlendirmesini yapıp, bunları tekrar bir gözden geçirme yoluna gideceğiz ve adımlarımızı da atacağız.

Trabzon’da merkezi yönetimle ilgili seçime bakıyorsunuz, ortada muhteşem bir

Ama yerel seçimlerde orada öyle bir neticenin çıkması bizi şaşırtmıştı. Şu anda aslında çıkan netice tablo olarak, daha açık olarak çıkması gerekirdi. Trabzon 22 Temmuz’da daha açık ortaya koymuştu. Bizi tabi mutlu etti, Niğde’yi almış olmamız önemli bir neticeydi. Bir de Ardahan adıldı. Gerek Van, gerek Siirt doğrusu üzüldüğüm iller oldu.

Ama bunun yanında Bitlis devam etti, batıya geldiğimizde Manisa’da, Balıkesir’de verilen hizmetler anlatılır gibi değil.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:41

İLGİLİ HABERLER