Gündem
  • 1.7.2009 16:44

"ORDU PSİKOLOJİK SAVAŞLA KARŞI KARŞIYA"

YUSUF ZİYA ERARSLAN / ANKARA

TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Oktay Vural, herkesin bağımsız yargı önünde yargılanması gerektiğini düşündüklerini ancak bu durumun asker-sivil çekişmesinin bir parçası olarak uygulanmasını doğru bulmadıklarını kaydetti.

Bugün gelinen noktada yürütme yargıya, yasama yargıya, Milli Savunma Bakanlığı Adalet Bakanlığı'na, Adalet Bakanlığı Milli Savunma Bakanlığı'na, herkes birbiri aleyhine bir takım düzenlemeler yaptığını savunan Vural, şöyle konuştu:

"Tam bir kaotik ortamla karşı karşıyayız. Türkiye bunu hak etmiyor. Yasama, yürütme ve yargı arasında çatışma vardır. Yargının sivil ve askeri arasında bir gerilim oluşuyor. Genelkurmay Başbakanlığa bağlı ama Başbakan, 'Darbe yapılacak, komplo var' diyor. Genelkurmay, 'Psikolojik savaşla karşı karşıyayız' diyor. Bu sis bombası altında yapılan, neyin ne olduğunu ve hangi amaçla yapıldığını bilmediğimiz bu tartışmalardan kim faydalanıyor. Asker-sivil geriliminden siyaset üretenler bundan fayda mı umuyor? Milletin bundan faydası var mı? İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yüzde 13.8 küçülme var, 'kriz teğet geçti' diyen Başbakan'a ithaf olunur. 1.5 milyon işsiz oluştu, 1.5 milyon esnaf kepenk kapattı. IMF dayatmaları, Heybeliada okulu dayatmaları, IMF'ye muhtaç bırakılmış bir ekonomik tablo ve Türkiye asker-sivil gerilimi üzerinden tartışma yapılıyor. Binlerce kişinin dinlendiği, sivil toplum örgütleri ve işadamlarına baskıların yapıldığı, parlamentoda muhalefetin sesinin kesildiği bir ülkede asker-sivil gerilimi
üzerinden siyaset üretenler var. Bu gerilimin tarafı kim? Başbakan ve AK Parti. MGK'da bunu tespit etmiş ve 'Devletin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyanlar faydasızdır. Bundan siyasi elde etmek istiyorsan yapma' diyor. Kime söylüyor? Şanlıurfa İl kongresinde malzeme yapana, suç duyurusunda bulunanlara, 'askeri savcının açıklamaları şüphelidir' diyenlere, 'askerde temizlik yapılmalıdır' diyenlere. Bunu sivil MGK söylüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül muhtemelen Başbakan'a bunları söyledi. Demokrasiye müdahale planlarının tartışıldığı, sözde belgelerin yansıtıldığı, asker-sivil arasındaki gerilimin, sivil ve askeri yargı arasında gerilimin, yürütme-yargı arasındaki gerilimin oluşturulduğu bu ortam tam bir kaotik ortamdır. Ne demokrasi, ne devletin kurumları böyle yönetilemez?"
MHP'li Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, darbecilerden, komplolardan, belgelerden söz ettiğini, diğer taraftan da Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un TSK'nın psikolojik savaşla karşı karşıya kaldığını söylediğini hatırlatarak, "Bu ülkenin birlik ve bütünlüğünü koruması gereken bir ordu bir savaşla karşı karşıyadır. Çok dikkatle izlenmesi gereken bir konudur" diye konuştu.

Vural, Başbakan Erdoğan'ın, 'darbe', 'komplo' ve 'belge' iddialarını tüm yapılan Milli Güvenlik Kurulu gündemine taşımamasını eleştirerek, "Başbakan'ın Şanlıurfa İl Kongresinde siyasi bir malzeme olarak kullandığı darbe ve komplo iddiaları MGK'da neden gündeme getirilmedi? Sus-pus mu oturdular orada, ne oldu? 21 Nisan bildirisi ile 22 Temmuz seçimlerine kadar miting meydanlarında mağduriyet edebiyatı yapanların sonra 27 Nisan bildirisi ile müellifi ile birlikte maşallah mezara kadar gidecek bazı
bilgileri paylaşmışlar, el ele kol kola. Orada gık çıkmamış anlaşılan. Demokrasiye yönelik bir komplo varsa MGK dışında bu nerede konuşulur, Şanlıurfa İl Kongresinde mi konuşulur? Merak ediyorum hodri meydan diyenler nerede?" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:33

İLGİLİ HABERLER