Gündem
  • 13.5.2022 16:13

Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu davada savcı mütalaasını verdi

Balyoz davasında aldıkları beraat kararlarının bozulmasının ardından aralarında eski Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 sanığın yeniden yargılandığı davada Cumhuriyet Savcısı mütalaasını verdi. 1 sanığın vefatı nedeniyle hakkındaki davanın düşmesine karar verilmesini isteyen savcı, diğer sanıkların “suç için anlaşma” suçundan 12 yıla kadar hapse çarptırılmasını talep etti. Sanıkların AK Parti hükümetini düşürmek için seminer planı adı altında bir araya geldikleri kaydedildi.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davaya 28 Şubat davası kapsamında tutuklanan Çetin Doğan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla, diğer 4 sanık mahkeme salonuna gelerek duruşmaya katıldı.

"YARGITAY KARARINDA HUKUKA AYKIRILIK YOK"

Duruşmada mahkeme başkanı Cumhuriyet Savcısına Yargıtay'ın bozma ilamına diyecekleri ve esas hakkındaki mütalaasını sordu. Savcı, Yargıtay'ın bozma ilamında usule ve esasa karşı bir hukuka aykırılık olmadığını belirterek bozma kararına uyulmasını talep etti.

DİKKAT ÇEKEN CEZA MÜTALAASI

Ardından duruşmada esasa ilişkin mütalaa verildi. Savcı, 6 sanığın "suç için anlaşma" suçundan 12 yıla kadar hapse çarptırılmasını, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın'ın vefatı nedeniyle hakkındaki davanın düşmesini istedi. Gerekçeler ise oldukça çarpıcıydı. Sanıkların AK Parti hükümetini düşürmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere bir araya geldikleri ve seminer adı altında çalışma başlattıkları kaydedilen mütalaada, bu çalışmaların deşifre olması üzerine seminer programına katılan personelin bir kısmının emekliliğini istediği belirtildi. Sanıkların hükumeti ıskartaya yönelik çalışma yapmak üzere seminer programı adı altında bir araya gelerek toplantılar yaptıkları vurgulandı.

DAVA KARARA KALDI

Mütalaanın ardından savunma yapan Çetin Doğan ise yeni bir delil konulmadığını belirterek hakkında cezalandırılmasına ilişkin mütalaaya katılmadığını belirtti. Diğer sanıklar da suçlamayı kabul etmeyerek beraatını talep etti. Mahkeme heyeti mütalaaya karşı beyanda bulunmak için sanık avukatlarına süre vererek duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından yeniden görülen Balyoz davasında, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi 31 Mart 2015 tarihinde 236 sanığın beraatına karar verdi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı emekli General sanıklar Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın beraatının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek temyiz başvurusunda bulundu. 229 sanığın beraatı kesinleşirken, Yargıtay 16. Ceza Dairesi 14 Haziran 2021'de oy birliğiyle aldığı kararında 7 sanığa verilen beraat kararının bozulmasına hükmetti.

Güncellenme Tarihi : 13.5.2022 16:18

İLGİLİ HABERLER