Yaşam
  • 1.4.2009 04:36

ORHAN BABA'DAN YAZICIOĞLU YORUMU...

Müziğin evrenselliğine gönülden inanan ünlü sanatçı Orhan Gencebay çarpıcı açıklamalar yaptı. Arabesk kavramını yanlış bulan Gencebay, "Arabesk Arap etkinliği demek. Irkımız farklı olsa da türkümüz aynı" dedi...

YAZICIOĞLU iLE BAŞLADI

Ünlü sanatçı Orhan Gencebay ile sinemadan, siyasetten ve tabii müzikten hoş bir sohbet yaptık. Etiler'deki ofisinde buluştuğumuz Gencebay ile söyleşiye başlayacağımız dakika televizyonda helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefat ettiğinin resmi açıklaması yapılıyordu. Orhan Gencebay söze Muhsin Yazıcıoğlu'nu anarak başladı.

"Sayın Yazıcıoğlu Türk siyasetinin önemli bir ismi, değerli bir insandı. Kendisiyle birkaç kere görüşmüşlüğümüz vardı. Hatta bir keresinde beni aramış partisinin bir mitinginde sahneye çıkmamı rica etmişti. Allah rahmet eylesin. Sevenlerinin başı sağolsun.

Şu sıralar neler yapıyorsunuz?

Müzik çalışmalarım devam ediyor. En son Popstar'da jüri üyeliği vardı. Sanıyorum ilerleyen günlerde devam edecek. Çünkü Popstar ile ilgili ciddi bir talep var. Bir kitap üzerinde çalışıyorum. Müziğimi, hayatımı, kendimi anlatıyorum. Yakında yayınlanacak.

ALATURCA VE ALLAFRANK

Siz bir döneme Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses ile birlikte damga vurdunuz. Aranızda Müslüm Gürses farklı çalışmalar yaptı rock söyledi. Siz böyle bir şey yapmak ister misiniz?

Bu saydığınız isimlerin her birinin kendine has özellikleri var. Ben müziğin yorumcu kimliği yanında üreten bir kimliğe de haizim. Müzik notalarla kurulmuş bir sistem. İyi hazırlanması kadar iyi sunulması da önemli. 40 seneyi aşkın müziği yönlendiren biriyim. Biraz da felsefik bir şey.

Arabesk müzik bugün nereye gidiyor? Var mı bir öngörünüz?

Bir kere bizim yaptığımız müziğe Arabesk demek yanlış. Tanım bu değil çünkü. Arabesk Arap etkinliği demek. Müzik evrenseldir aslında. İtalyanlar Doğu müziğine "Allaturca" Batı müziğine "Allafrank" dedi. Batının temelinde müziğin yanında din vardır. Adama sorarsın İtalyanım ama Hristiyanım der. İngiliz de öyle. Bizde de Müslümanlık var. Arap Arabım der ama Müslüman. Türk de öyle. Hepimizin ırkı farklı olsa da türküsü aynı.

HİSLER 7 NOTADA BİRLEŞİR

Müzik de din gibi birleştirici bir güç o zaman...

Elbette öyle. Kimliklerimiz farklı olsa bile insanların hisleri aynı. Birisi aşık olur bunu Arapça ifade eder, biri Kürtçe, biri İngilizce. Kalpte hissedilen aynı ama. Arabesk tanımı sosyologların tanımıdır. Halbuki bu tanımı müzikologlar yapmalıdır. Müzik 7 tane notadır sonuçta. Bu notaları alırsın bir sistematik içinde sese çevirirsin. Bizim yaptığımız müziğin Dede Efendi'den, Itri'den bir farkı yok ki.

Her sene Eurovision Şarkı Yarışması yapılacağı ana kadar Türkçe mi söyleyelim İngilizce mi diye tartışıp duruyoruz. Siz söyleyin ne yapalım biz?

Şimdi bu sene yarışmaya katılacak olan Hadise kızımız çok başarılı ve çok doğru bir tercih. Hem ses hem de anatomi olarak iyi bir profil. Orası bir şov yeri. Sanatçını seçtin mi artık ona karışmayacaksın şunu şöyle yap bunu böyle yap diye. O ne yapacağını bilir çünkü.

TÜRKÇE OLİMPİYATI GÜZEL

Bir de Türkçe Olimpiyatlar’ı var. Hatta Serdar Ortaç çıktı bırakalım Eurovision'u Türkçe Olimpiyatları’na bakalım diye bir laf da etti. Ne düşünüyorsunuz yarışmayla ilgili?

Ben o yarışmalardan birinde jüri üyesi olarak görev alacaktım. İşlerim yoğundu. Güzel bu tip faaliyetler. Siz müzikle bir insanın kalbini yakaladınız mı onu hangi kelimelerle yakaladığınızın bir önemi yoktur. Müzik böyle bir şey. Şimdi 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi var. Bu proje iyi değerlendirilmeli. Fatih Sultan Mehmet'i anlatalım. İnsani yönünü anlatalım. Şair yönünü anlatalım. İstanbul'umuzu anlatalım. Neticede birçok devlete başkentlik yapmış bir şehir burası. Binlerce yıllık geçmişi var.

MAHSUN FiLMDE TEK BiR KONU iŞLEMELiYDi

Sizinle bu röportajın sözünü Mahsun Kırmızıgül'ün "Güneşi Gördüm" filminin galasında aldık. Filmi nasıl değerlendirdiniz?

Mahsun bu ve bundan önceki filmiyle çok iyi bir iş yaptı. Çalışkan, üretken birisi. Yalnız bu filmde konuyu biraz dağıtmış. Birçok meseleyi 110 dakikada anlatmaya kalkışınca ana konuya odaklanması zor oluyor. Buna dikkat etseydi daha iyi bir iş çıkacağını beklemek yanlış olmaz.

HUZUR iÇiN ‘BATSIN BU DÜNYA’ DEDİM

Bir sanatçı olarak siz halkın arasındaki siyasi ayrışımları kaldırmak için ne yapmak isterdiniz?

1975'te "Batsın bu dünya" dedim. O dönem yaşanan kardeş kavgası, sağsol kavgası adına her gün yüzlerce insan ölüyordu. Barış için, huzur için bu şarkıyı yaptım.

iBRAHiM iLE YILDIZ BARIŞMALI

İbrahim Tatlıses-Yıldız Tilbe kavgası patlak verdi...

Şimdi biz hepimiz müziğin içinde olan insanlarız. Güzel şeyler anlatmalı güzellikleri övmeliyiz. Bu tip tartışmalar bizim gibi insanlara yakışmıyor. Gerek yok bu tür polemiklerle halkın karşısına çıkmaya. Sanat güzelliktir tartışmanın ne gereği var. Her ikisi de tanıdığım sevdiğim insanlar. Barışmalarından yanayım. Barış olsun herkesin arasında. Sanat iyi ve güzeli anlatır. Kötü ve çirkini değil. Aslında dünyada her şey güzel ama onu çirkin yapan biz insanlarız. (BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:36

İLGİLİ HABERLER