Gündem
  • 11.7.2020 01:45

Orhan Pamuk Ayasofya'nın cami olmasına tepki gösterdi

Orhan Pamuk'tan tepki çeken Ayasofya yorumu

Tarihi kararın ardından Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'u rahatsız etti.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine yönelik karara imza attı.

Arıdından Cumhurbaşkanı Erdoğan. cami açılışının 24 Temmuz Cuma günü kılınacak cuma namazı ile açılacağını duyurdu.

"ARTIK SEKÜLER DEĞİLİZ"

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da, Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasına ilişkin, "Ayasofya'yı yeniden camiye çevirmek, dünyanın geri kalanına 'artık seküler değiliz' demektir" yorumunda bulundu.

SEKÜLER NE DEMEK?
Sekülerizm onlar bunu kabul etmese de tek kelimeyle dinsizlik demektir. Lügat anlamıyla Ahiret hayatının tersi dünyacalıktır. Sekülerizm veya sekülarizm; toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket.
Sekülerizm, din merkezli veyahut dinî öğeleri sosyal, hukuki ve siyasi anlamda tayin edici kılan bir yaklaşımın tersine, bunları sosyal, hukuki ve siyasi kümeden ayıran bir yaklaşımı tanımlar. Çok geniş bir terim olan sekülerizm, içinde birçok farklı akım, tür ve teori barındırır. Seküler kelimesi, dünyevi veya çağa uygun olanı belirtir ve dünyanın nesnel hâlinin göz önünde tutulması demektir.

Güncellenme Tarihi : 12.7.2020 10:43

İLGİLİ HABERLER