Medya
  • 27.10.2012 22:12

Orhan Pamuk, Paris'te son kitabını tanıttı

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Paris'te, nisan ayında İstanbul'da açılan Masumiyet Müzesi ile Fransızca'ya çevrilen ve Gallimard Yayınevi tarafından yayımlanan, ''Şeylerin Masumiyeti'' adlı kitabını fotoğraflar eşliğinde Fransa'nın başkenti Paris'te tanıttı.
          Orhan Pamuk, müzeyle ilgili fotoğraf eşliğinde yaptığı sunumda, edebiyatseverlere, ''Masumiyet Müzesi'' adlı romanına ilişkin bilgi verdi.
     Masumiyet Müzesi'ni oluşturma fikri hakkında konuşan Orhan Pamuk, gençliğinde her zaman ressam olmak istediğini, ancak bu isteğini gerçekleştiremediğini belirterek, müzeyle bir anlamda ressam olma arzularını da tatmin etmeye çalıştığı ifade etti.
     Başta Avrupa olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine iş için yaptığı seyahatlerde vakit bulduğunda bütün müzeleri ziyaret etmeye çalıştığını vurgulayan Pamuk, kişisel olarak büyüklerden ziyade küçük müzeleri tercih ettiğini, bu tür müzelerin, kişilerin insani taraflarını ve duygularını daha iyi yansıttığını söyledi.
     Dünyada başta Louvre olmak üzere önemli ulusal müzelerin bir anlamda devletlerin gücünü temsil ettiğine değinen Pamuk, kendi küçük, mütevazı müzesiyle insanların duygularını ve ruh hallerini, sergilenen objelerle daha iyi yansıtmaya çalıştığını belirtti.
     İstanbul'daki henüz tamamlanmayan müzesiyle ilgili obje toplamayı sürdürdüğünü dile getiren Pamuk, ''Masumiyet Müzesi'' romanını yazmaya ve müze için obje toplamaya aynı zamanda başladığını, ancak ikisi arasında ilişki olmasına rağmen ne romanın müzeyi, ne de müzenin romanı anlattığını söyledi.
     Resim yapmaya ağırlık verdiğini de belirten Pamuk, resim yaparken sadece mutlu olduğunu, roman yazarken ise entelektüel anlamda daha fazla tatmin olduğunu ifade etti.
     Ünlü Louvre müzesinin konferans salonu, Pamuk'un çok satan kitaplarından birinin etkinliğine pazar günü yine sahne olacak.
     Fransız Richard Peduzzi'nin, Pamuk'un, ''Benim Adım Kırmızı'' romanından yola çıkarak hazırladığı dekor ve tasarımlar eşliğinde, ünlü Fransız aktör ve yönetmen Jerome Deschamps tarafından yine aynı konferans salonunda bir gösteri düzenlencek. Gösteride romandan minyatürler de izleyicilere gösterilecek.
     Orhan Pamuk'a, pazartesi günü Fransa'nın en yüksek nişanı olan Legion d'honneur nişanı takdim edilecek. Kültür Bakanı Aurelie Filippetti, düzenlenecek törenle liyakat nişanını Pamuk'a takdim edecek. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:39

İLGİLİ HABERLER