Gündem
  • 15.10.2005 00:37

ORHAN PAMUK'UN NOBEL ÖDÜLÜ ALABİLMEK İÇİN SON DAKİKADA İSLAMI İSPİYONLADIĞI ORTAYA ÇIKTI

İtalyan La Stampa gazetesine verdiği röportajda "İslamcılar elbette ki düşmandırlar" şeklindeki sözleri de ünlü yazar Orhan Pamuk'a Nobel getirmedi. 2005 Nobel Edebiyat Ödülü'nü ünlü İngiliz oyun yazarı Harold Pinter kazandı. İsveç Akademisi'nden yapılan açıklamada, Printer'ın 10 milyon kron (1,28 milyon dolar) değerinde para ödülünü içeren bu yılın Nobel'ine layık görüldüğü belirtildi.

Nobel ödülleri geçen hafta açıklanmış, yalnızca edebiyat dalındaki ödül belli olmamıştı. Bu gecikmeye Orhan Pamuk'un da adının geçtiği Nobel jürisindeki tartışmalar olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

İsveç Akademisi'inin açıklamasında, yazar ve şair Pinter için, "günlük keşmekeş içindeki uçurumları gözler önüne seren ve zulmün kapalı odalarını açılmaya zorlayan bir yazar" ifadesi kullanıldı.

YAHUDİ VE SAVAŞ MUHALİFİ

İsveç Akademisi Sekreteri Horace Engdahl, Pinter'a ödülü kazandığını ilettiklerinde çok mutlu olduğunu ve "fazla bir şey söylemediğini" belirtti. 75 yaşındaki İngiliz oyun yazarı Pinter, yazar Orhan Pamuk, Kanadalı yazar Margaret Atwood ve Suriyeli şair Adonis gibi adayların arasından sıyrılarak bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Yahudi bir ayakkabıcının çocuğu olarak 1930'da Londra'da doğan Pinter, gençliğinde Yahudi düşmanlığıyla karşılaşmasının oyun yazarı olmasında etkili olduğunu ve İkinci Dünya Savaşı sırasındaki bombardımanın kendisini derinden etkilediğini

belirtiyor. Pinter, ödüle çok şaşırdığını söyledi. Pinter, Londra'daki evinin önünde yaptığı açıklamada, "Böyle bir şeyin hiç aklına

gelmediğini", "dilinin tutulduğunu" ifade etti. Çok sayıda oyun ve şiir yazan 75 yaşındaki Pinter, Irak savaşına karşı muhalefetiyle de tanındı.

Pinter, Türkçe'ye de çevrilen "Oda", "Doğum Günü Partisi", "Kapıcı" ve "Gitgel Dolap" gibi eserleriyle tanınıyor.

PAMUK'UN SON ÇIKIŞI

Adaylar arasında olan Pamuk, önceki gün İtalyan La Stampa gazetesine verdiği röportajda "Siyasi İslamcılık üzerine yazmak istiyordum. Bu işi bir romancı olarak yaptım. İslamcılar elbette ki düşmandırlar, tehlikeli kişilerdir. Ama ben bir yazarım, bunu insani açıdan ele almak, onları yaşadıkları biçimiyle anlatmak istiyordum. Pekçok Türk yazar, propaganda eşliğinde onların kitaplarını mahvetti. Kar, benim ilk ve son siyasi romanımdır" şeklindeki sözleri tepkiyle karşılanmıştı. Pamuk'un bu sözleri, "kendisine Nobel kazandırmadı" şeklinde yorumlandı. YENİ ŞAFAK

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER