Ekonomi
  • 12.10.2008 11:10

ORMANLARIN YOKOLUŞU KRİZDEN FAZLA ZARAR VERİYOR

ANKARA -      AB Komisyonu'nun araştırmasında, Amerikan mali sektöründeki kayıp 1 trilyon dolar ila 1,5 trilyon dolar olarak hesaplanırken, ormanların temiz su sağlaması ve karbondioksiti soğurması gibi çeşitli yararları gözönüne alındığında, küresel ekonominin her yıl 2 trilyon ve 5 trilyon dolar arasında kayba uğradığı ortaya çıktı.
     Araştırmanın başında yer alan Alman Deutsche Bank ekonomisti Pavan Sukhdev, ormanların ve buna bağlı doğal yaşamın yok olmasının yol açtığı kayıpların, yaşanmakta olan finansal pazar kayıplarının yanında çok daha fazla olduğunu belirterek, bu durumun, yasa yapıcıları doğanın korunması için harekete geçmeleri konusunda ikna etmek için yeni gerekçe olabileceğini kaydetti.
     Ekonomist Sukhdev, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak, ''Bu büyük kayıp bir sefer olmakla kalmıyor, sürekli oluyor, her yıl devam ediyor'' diye konuştu.
     Ormanların yok olmasıyla her yıl, gayri safi küresel hasılanın yüzde 7'sinin de kaybedildiği belirlenen araştırmada, ormanların yok olmasının, başta gelişmiş Batı ülkelerine, önemli bir doğal sera gazı soğurucusunun kaybı olarak yansıdığı ortaya çıktı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:29

İLGİLİ HABERLER