Gündem
  • 10.9.2013 12:30

Ortada top çevirmenin anlamı yok, hücuma geçme zamanı

Bakan Bağış Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "AB için orta sahada top çevirmenin bir anlamı yok. Artık gol atmak için hücuma geçme zamanı" dedi.

THY'ye ait bir uçakla bugün saat 11.00'de Litvanya'ya giden Egemen Bağış Türkiye'de oynayan AB üyesi ülke futbolcuları için hukuksal çalışma başlattıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye içindeki bu tartışlılan konuyla ilgili olarak biz de incelemeleri yapıyoruz. Mevzuat çerçevesinde Türkiye Gümrük Birliği üyesi bir ülke olduğu için serbest dolaşımın bütün kurallarının uygulanması, aslında hiçbir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına AB üyesi ülkelerin vize uygulamaması gerekirken, maalesef onlar da bu gerçekleri gözardı ederek vatandaşlarımıza haksız ve kanunsuz vizeler ortaya koyuyorlar. Ama aynı şekilde bazı oyuncularımızın Avrupa'da yerli statüsünde oynadığına dair bilgiler de elimizde. Biz de şu anda mevzuatı inceliyoruz. Bu konuda yargıya başvurmuş futbol takımlarımız var. Onların başvurdukları yargı kurumlarının bakanlığımıza bazı talepleri söz konusu. Şu anda Avrupa Birliği hukuk başkanlığımız bu konuda kapsamlı bir çalışma hazırlıyor. Çalışmamız tamamlandığında bunu gerekli yargı kurumlarına ileteceğiz. Bu konuda resmi, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde görüşümüzü belirleyeceğiz."

SALATALIĞIN BOYU BİLE ÖNÜNÜZE GELİR

Bağımsız Litvanya Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyleyen Egemen Bağış, Litvanya gezisi ile ilgili olarak, şunları söyledi:

"Daha önce AB Komisyonu'nun Bütçeden Sorumlu Üyeliğini de yapan Litvanya Cumhurbaşkanı bir kabulünde şahsıma şunu söylemişti. ' AB uzlaşı kültürüne dayalı bir birliktir. Eğer uzlaşı varsa bir çırpıda bütün sorunları aşar üye olursunuz. Ama uzlaşı yoksa, salatalığın boyu bile önünüze sorun olarak getirilir' Bugün Litvanya'nın eriştiği demokrasi, özgürlük ve refah düzeyi her türlü takdirin üzerinde bir mücadelenin neticesidir. Litvanya'nın da Türkiye'nin desteğini karşılıksız bırakmaması, Türkiye'nin AB üyeliğine en güçlü destek veren ülkelerin başında gelmesi bizim için memnuniyet vericidir.

Litvanya, adıyla da müstesna olduğu gibi bir yağmur ülkesidir. Vilnele Deresi üzerindeki köprüde duran asma kilitler, Türkiye-Litvanya dostluğu için kilitli kalmaya devam edecek, Baltık amberi artık bu dostluk için parlayacaktır. 22. Faslı açmak önemliydi ama tek çiçekle bahar gelmez. Litvanya Dönem Başkanlığı'nda Mali Politikalar Faslı'nı ve 23 ile 24. Fasılları açmaya hazırız. Her Dönem Başkanlığında bir fasıl açarsak, bu demektir ki AB üyesi olmak için 10 yıl daha bekleyeceğiz. Bu mümkün değil. Türkiye'nin AB sürecinden vazgeçme lüksü yok. Ama daha fazla kapıda bekletilmeye de tahammülü yok."

SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPMADIK

AB Bakanı Egemen Bağış muhalefetin iddia ettiği gibi savaş çığırtkanlığı yapmadıklarını da belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye'nin Suriye ile ilgili en büyük beklentisi ve umudu akan kanın durmasıdır. Biz hiçbir şekilde bugüne kadar muhalefet partimizin iddia ettiği gibi savaş çığırtkanlığı yapmadık. Tam tersi Türkiye 2002'den beri bölgede her türlü savaşı engellemek için, barışı ve huzuru, istikrarı inşa etmek için büyük çabalar ortaya koymuştur. Bizim için önemli olan eli kanlı Esad diktatörünün bu vahşetinin son bulmasıdır. Son iki yıl içinde yüzbinden fazla vatandaşını katleden, kendi şehirlerini bombalayan, kendi insanları arasında çoluk çocuk ayrımı yapmadan, büyük bir vahşetle her türlü haksızlığı, vicdansızlığı ortaya koyan Esad rejiminin bir an evvel gitmesi ve suriye halkının kendi iradesiyle seçeceği demokratik rejime katılması bizim önceliğimizdir. "

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:09

İLGİLİ HABERLER