Dünya
  • 31.8.2008 02:09

OSETLER RUSYA İLE BİRLEŞİYOR...

Gürcistan ise Abhazya Özerk Bölgesi ile imzalanan ateşkes anlaşmasından çekildiğini duyurdu.
Güney Osetya Parlamento Başkanı Znaur Gassiyev, birkaç yıl içinde Kuzey Osetya ile birlikte Rus devletinin çatısı altına gireceklerini söyledi. Gassiyev'in ardından yardımcısı Tarzan Kokoiti de, "Kuzey Osetya ile birlikte Rus devleti içinde tek bir parça olarak yaşayacağız" açıklaması yaptı.
Güney Osetyalı yetkililer ayrıca Moskova'yla 2 Eylül'de bölgeye Rus askeri üssü kurulması için anlaşma imzalayacaklarını açıkladı. Öte yandan Beyaz Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyacağını açıklaması da, mevcut krizin daha da büyüyeceği iddialarını kuvvetlendirdi.
ATEŞKES ANLAŞMASINDAN ÇEKİLDİ
Tüm bu gelişmelerin ardından Gürcistan, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyeti ile arasında 1994 tarihinde imzalanan ateşkes anlaşmasından çekildi. Gürcü-Abhaz savaşını BM arabuluculuğuyla sona erdiren anlaşmadan çekilme kararı, Abhazya'nın bağımsızlık ilanının Rusya tarafından tanınması üzerine alındı. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı ayrıca Rusya vatandaşlarının ülkeye girişlerinin artık ancak üçüncü ülke üzerinden gerçekleşebileceğini duyurdu.
Şimdiye kadarki uygulamada Rusya vatandaşları Gürcistan havalimanında 20 dolar karşılığında doğrudan vize alabiliyordu. Tüm ilişkileri durdurma kararı olan Gürcistan karşılıklı olarak diplomatların geri çekilmesini de istiyor.
ABD'YE HİZMET ETMEYİN
AB ülkeleri pazartesi günü yapılacak zirve toplantısında Rusya ile ilişkileri ve Gürcistan krizini ele almaya hazırlanırken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise, ''Eğer Avrupa ülkeleri ABD dış politika çıkarlarına hizmet etmek istiyorsa benim görüşüme göre bundan hiçbir şey kazanamayacaklardır'' diye konuştu. ''Dünyanın Avrupa ve ABD ile bitmediği'' ifadesini kullanan Putin, Rusya'nın tamamen uluslararası hukuka uygun olarak Güney Osetya'yı savunduğunu kaydetti ve kimseyle gerilimli ilişkiler istemediğini, uluslararası hukukun hakkıyla ve eşit olarak uygulanmasını istediğini vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:40

İLGİLİ HABERLER