Gündem
  • 21.2.2020 10:48

Osman Kavala'yı terleten soru!.. Bir Türk vatandaşı CIA ajanıyla 93.5 saat ne görüşür

Gezi Parkı davasında beraat ile birlikte tahliye kararı verilen Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi çerçevesinde açılan soruşturmanın ayrıntıları ortaya çıktı. Kavala’nın 15 Temmuz darbe girişiminin karar sürecine katıldığı yönünde deliller elde edildiği öğrenildi. Kavala’nın darbe girişiminde parmağı olan eski CIA ajanı Henri Barkey ile gerek yüz yüze görüştüğü gerekse cep telefonlarının aynı baz istasyonundan sinyal verdiği saptandı.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin yargılandığı davada hakkında beraat ve tahliye kararı verilen ancak 15 Temmuz Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Osman Kavala'ya yönelik suçlamaların ayrıntıları ortaya çıktı. Kavala'nın 15 Temmuz darbe girişiminin karar sürecine katıldığı yönünde deliller elde edildiği öğrenildi. Kavala'nın darbe girişiminde parmağı olan eski CIA ajanı Henri Barkey ile gerek yüz yüze görüştüğü gerekse de cep telefonlarının aynı baz istasyonundan sinyal verdiği saptandı.

Osman Kavala hakkında İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tutuklama kararında, Kavala'nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 15-16 Temmuz 2016 tarihlerinde Büyükada Splendit Otelde yapılan toplantı sürecinde, darbenin organizatörlerinden olan Henri Barkey ve diğer yabancı uyruklu kişi ve kişilerle irtibatlı olarak darbe teşebbüsüne katıldığına dair tespitler olduğu vurgulandı.

AYNI TARİH AYNI BAZ İSTASYONU

İletişim analizlerine göre Kavala ile Barkey arasında darbe girişiminden önce 27 Haziran 2016 tarihinde Şişli'de Kavala'ya ait Menka Anonim Şirketi'ne ait işyerinde buluştukları ifade edildi. Devamında ise 30 Haziran 2016'da Diyarbakır'da bir araya gelerek PKK Terör örgütü ile irtibatlı kişilerle buluştukları tespiti olduğu vurgulanan kararda, barkey'in FETÖ ile olan irtibatları dikkate alındığında kavala ile cep telefonlarının aynı zaman diliminde aynı baz istasyonundan sinyal verdiği ifade edildi.

'KAÇMA ŞÜPHESİ VAR'

Bu tespitlerle beraber Kavala'nın 15 Temmuz darbe teşebbüsünün karar sürecine katılmış olabileceğine dair kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delil olduğu anlatıldı. Kararda, 11 Ekim 2019 tarihinde yürütülen soruşturmada Gezi Parkı davasında tutuklu yargılandığı için savcılık tarafından re'sen tahliye edildiği vurgulandı. Gezi Parkı davasında verilen tahliye kararı nedeniyle, bu soruşturma kapsamında Kavala'ya yöneltilen suçun ağırlığı ve önemi dikkate alındığında şüphelinin kaçma şüphesinin olduğu vurgulanarak tutuklama kararı verildiği kaydedildi.

'İDDİALAR ASILSIZ' DEDİ

Osman Kavala'nın hâkimlikteki savunması da ortaya çıktı. Kavala savunmasında, 15 Temmuz darbe girişimine destek olmak ile ilgili hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü.

 Osman Kavala ile CIA ajanı Henri Jak Barkey'İn 93 saatlik görüşme trafiği dosyada!

Dün akşam tekrar tutuklanan Osman Kavala’nın 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturmada tutuklanmasının detayları ortaya çıktı. Son dakika haberine göre Kavala, hakkında yakalama kararı olan CIA ajanı Henri Jak Barkey ile 93 saat görüştü!

93 SAAT 34 DAKIKA GÖRÜŞTÜ
Kavala'ya yöneltilen suçlama ise 'anayasal düzeni bozmaya teşebbüs' oldu. Soruşturma dosyasının ayrıntıları arasında Kavala ile eski CIA ajanı Henri Jak Barkey'in irtibatları yer alıyor. İkilinin incelenen HTS kayıtlarına göre Kavala ve Barkey 93 saat 34 dakika 1 saniye görüştü. İkili arasındaki görüşme cep telefonuyla da sınırlı kalmadı.

Kavala, 28 Haziran 2016'da Şişli'de sahibi olduğu Menka Ticaret ve Sanayi A.Ş.'de ve iki gün sonra da Diyarbakır'da Barkey'le birlikte olduğu belirlendi. Barkey, 7 Haziran 2015'teki seçimlerinden bir hafta önce 31 Mayıs 2015'te ABD'den gelerek HDP'nin seçim çalışmalarını yürüten Osman Kavala ile görüştü.

8 Haziran'da Türkiye'den ayrıldığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Barkey, Kavala'nın eşi Ayşe Hale Kavala'nın telefonuyla 12 saat 54 dakika 36 saniye, Osman Kavala'nın ablası Reha Kavala'nın telefonuyla da 1 saat 31 dakika 29 saniye görüştü. Şirketin yönetim kurulu üyesi olan Zeki Türkkan'ın telefonuyla 1 saat 37 dakika, genel müdür Şenel Durmuşkaya'nın telefonuyla da 54 dakika görüştü. Barkey, Kavala ile bu isimler üzerinden irtibat kurdu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu toplantıyla ilgili soruşturma başlatmış Barkey hakkında yakalama kararı çıkartmıştı.

SABAH GAZETESİ

Güncellenme Tarihi : 21.2.2020 10:56

İLGİLİ HABERLER