Eğitim
  • 14.7.2009 17:23

ÖSS'DE TERCİHLER 22 TEMMUZ'DA

ANKARA - Üniversite tercihi yapacak adaylar, 2009-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na 16 Temmuz Perşembe gününden itibaren internet sitesinden ulaşabilecekler. Adaylar, kılavuzu, başvuru merkezlerinden de 3 TL ödeyerek edinebilecekler.
Kılavuzda adayların tercih işlemlerine ilişkin bilgiler ile yükseköğretim programlarına ilişkin bilgiler yer alıyor. Kılavuz, başvuru merkezi olarak belirlenen lise müdürlüklerinden, ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden ve ÖSYM bürolarından alınabilecek.
2009-ÖSS'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 145 ve üstünde ÖSS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-ÖSS puanlarını da göz önünde tutarak, kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini başvuru merkezlerinden veya internet ortamından yapacaklar. Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2009-ÖSS'de hiçbir puan türünde 145 ve daha fazla ÖSS puanı alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı yöntemle gerçekleştirecek.
Tercihlerini internet üzerinden gönderecek adaylar, T.C. kimlik numaraları ve ÖSYM şifrelerini kullanacak işlem yapabilecekler.
Başvuru merkezleri ve internet dışında posta, faks, elektronik posta vb. yollarla tercih bildiriminde bulunulamayacak.
Tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla yapacak adayların, bu işlemi yaptıracağı başvuru merkezlerinden randevu alması ve başvuru merkezine bizzat giderek tercih işlemlerini yapmaları gerekiyor. Bu adaylar tercih hizmeti olarak 3 YTL ödeyecek.
Tercih işlemleri 22 Temmuz-3 Ağustos arasında gerçekleştirilecek.

-24 TERCİH-

Adaylar, 24 yükseköğretim programı tercihi yapabilecek. Y-ÖSS puanlarına göre tercih yaparken adayların, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının, kendi alanına uygun bir programı tercih ettiğinde 0.8, kendi alanı dışındaki bir programı tercih ettiğinde 0.3 katsayısı ile çarpılacağını göz önünde bulundurmaları gerekiyor.
Kılavuzdaki Tablo 3A, Tablo 3B ve Tablo 4'deki programlar arasından tercih yapılabilecek. Tablo 3A ve Tablo 3B genellikle ön lisans programlarından, Tablo 4 de lisans programlarından oluşuyor. Adayların, Tablo 3A'daki programlar için önceliğin sınavsız geçiş hakkı olanlara verildiğini unutmaması isteniyor.
Adaylar yapacakları 24 tercihin baştan birkaç tanesini ''puanım yeterli olmayabilir'' endişesine kapılmadan, sadece ilgilerini ve en çok istedikleri programları göz önünde bulundurarak belirlemeleri öneriliyor. Adayın, kazansa bile kaydolmayı istemediği bir programı tercih etmemesi gerekiyor.
Aday, ne olursa olsun bir programa yerleşmek istiyorsa, tercihlerine girebileceğini tahmin ettiği programları da eklemesi tavsiye ediliyor.
Adayın, 24 tercih hakkının tamamını kullanması gerekmiyor. Adaylar sadece 1 tercih yapabilecekleri gibi, 24 tercih de yapabilecekler.

-TERCİHLERDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR-

Adayların tercih yaparken özellikle dikkat etmeleri gereken bazı konular da bulunuyor. Adayların, tercih ettikleri programların karşısında belirtilen ''bakınız'' uyarısında gösterilen ve o programa giriş için aranan koşulları taşıyıp taşımadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Adaylar ayrıca, tercih ettikleri programların kodlarını doğru yazmaları konusunda da uyarılıyor.
Engelli adaylara da ''engelleri yüzünden başarılı olamayacakları yükseköğretim programlarını tercih etmemeleri'' uyarısı yapılıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:16

İLGİLİ HABERLER