Eğitim
  • 17.6.2007 13:02

ÖSS'DE ÜÇ SAAT 15 DAKİKALIK ZORLU MARATON BİTTİ

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 81 il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, toplam 5 bin 381 binada, 83 bin 583 salonda gerçekleştirilen sınavda 247 bin 242 kişi görev yaptı.

Sınavda, ön lisans programına yerleşmek isteyen adaylar 4, lisans programlarını tercih etmek isteyenler ise 6 test yanıtladı. Her testte 30 soru yer aldı.

Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 24 Haziran Pazar günü Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) girecekler.

Sınav sonuçlarının, Temmuz ayının son haftası açıklanması planlanıyor. Tercihler, sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapılacak.

ÖSS soru ve cevapları, bugün saat 16.00'dan itibaren ÖSYM'nin, ''www.osym.gov.tr'' adresinde yayınlanacak.

Soru ve cevaplar, ulusal ve yerel televizyon kanallarında yalnızca bugün saat 14.30'dan itibaren, ulusal ve yerel basın organlarında da sadece yarın, bir defaya mahsus olmak üzere kullanılabilecek ve yayınlanabilecek.


Kızıyla aynı salonda sınava girdiler

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenek Oktik'in makam şoförü kızıyla aynı salonda sınava girdi.

Muğla'da ÖSS sınavının yapıldığı okullarda yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri sınav salonlarının girişinde yaptıkları aramalarda öğrencilerin sınava cep telefonları, ses kayıt cihazları ve müzik dinleme aletleriyle girmelerine izin vermediler.

-BABA KIZ AYNI SALONDA SINAVA GİRDİLER-

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktik'in makam şoförü Mustafa Ekincik, ÖSS'ye kızı Münevver Evren Ekincik ile aynı salonda girdi.

Mustafa Ekincik, Açık Öğretim Fakültesi'nde okuduğunu belirterek, ''Bugün sınava 4 çocuğum giriyor. Ben ise kızım Münevver ile aynı sınıfta giriyorum. Amacım çocuklarıma moral vererek onların sınav stresini yenmelerine yardımcı olmak'' dedi.

Münevver Evren Ekincik de babasıyla iki kez ÖSS'ye birlikte girdiklerini belirterek, ''Onun da sınava girmesi bize moral veriyor'' diye konuştu.

-AYAĞINDA ALÇIYLA SINAVA GİRDİ-

Muğla Anadolu Lisesi öğrencisi Anıl Yıldırım da ayağı alçılı olarak Muğla Meslek Yüksek Okulunda sınava girdi.

Duvardan atlarken sağ bacağını kırdığını belirten Yıldırım, ''Ayağım kırıldığı için alçıya alındı. Sınav salonuna görevlilerin yardımıyla alındım'' dedi.


ÖSS öncesi trafikte ter döktüler

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nedeniyle Ankara'da trafik keşmekeşi yaşandı. Birçok velinin, öğrencisini özel araçla sınav merkezine götürme isteği nedeniyle sınav merkezlerine giden yol ve kavşaklarda trafik tıkandı.

Özellikle birçok sınav merkezinin bulunduğu Beşevler'de trafikte uzun kuyruklar oluştu. Tandoğan kavşaktan Beşevler kavşağa gelen Degol Caddesinde trafik tamamen tıkandı. Birçok öğrenci, araçtan inerek, yakındaki sınav merkezine yürüyerek gitmeyi tercih etti. Beşevler kavşakta sürücülerin trafik ışıklarına uymaması nedeniyle büyük karmaşa yaşandı. Kavşaktan geçemeyen sürücüler, sürekli klakson çaldı.

Bu arada öğrencisini sınava yetiştirmeye çalışan bir veli, kavşakta aracından inerek trafiği açmaya çalıştı. Sözkonusu veli, trafik polisinin bulunmadığı kavşakta uzun bir uğraştan sonra aracını kurtardıktan sonra hızla sınav merkezine hareket etti. Kavşaktan geçemeyeceğini anlayan bazı sürücülerin, araçlarını orta refüjün üzerinden geçirerek karşı tarafa geçtikleri görüldü.

Sınav merkezlerinin önüne araçları parkederek giden sürüler nedeniyle araçlar bu merkezlerin önüne güçlükle geldi. Özel araçlar nedeniyle trafikte tıkanıklık yaşanırken, belediye otobüslerinin boş olduğu ve öğrenciler tarafından tercih edilmediği görüldü.


Sınava serum bandajı ve iğnesiyle geldi

Van'da ÖSS'ye giren öğrencilere dışarıda bekleyen veliler dua ederek destek verdi.

Van Endüstri Meslek Lisesinde sınava girecek öğrenciler sıkı bir kontrolden geçirilerek içeriye alındı. İlk defa sınava giren öğrencilerden cep telefonuyla gelenler bile olduğu görüldü. Üzerinde yasaklanmış malzemelerle gelen öğrenciler görevliler tarafından içeri alınmazken, sınıf içerisinde de görevli öğretmen sınava giren öğrencilere uyulması gereken kuralları okudu.

Sınava, elinde serum bandajı ve iğnesiyle gelen öğrenci, sınav stresi yüzünden sabah hastaneye kaldırıldığını ifade etti. İçeride sınav saatini bekleyen öğrenciler kadar, dışarıda onların başarılı çıkmaları için ter dökenler de vardı. Veliler dua ederek çocukları kadar sınavın stres ve heyecanını paylaştı.

Sınava giren kızı için gelen bir bayan, çeşitli dualar okuduğunu belirterek, "Ben, çocuğum için buraya geldim, manevi destek vermek için şu anda Yasin-i Şerif okuyorum. Çocuğum sınavda olmasına rağmen ben ondan daha çok heyecanlayız. Allah, bütün öğrencilere yardım etsin" dedi.

Bu arada sınav öncesi ve sonrası gürültü kirliliğine yol açılmaması için yapılan duyurular kimileri tarafından pek dikkate alınmadı. Sınav saatinde okula yakın bir alanda iş makinelerinin çalıştırılması sınava giren öğrencileri rahatsız etti.

Okul önlerinde çocuklarının sınavdan başarılı çıkması için dua eden velilerden, çikolatanın sınavda başarısını artıracağına inanan öğrenciler de objektiflere takıldı.


Ailesinin ölümünden habersiz sınava girdi

Tarfik kazasında anne ve babasını kaybeden öğrenci, ailesinin ölümünden habersiz Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) girdi.

Dayısı Abdullah Polat yönetimindeki 35 YBV 20 plakalı otomobille 13 Haziran Çarşamba günü, Antalya'dan Denizli istikametine gelirken Acıpayam ilçesi yakınlarında trafik kazasında yaralanan Erkin Yenigün ÖSS sınavına girdi.

4 gündür Celal Bayar Üniversite Hastanesinde tedavi altında bulunan Yenigün'e, kazada annesi Terlan Yenigün (54) ile babası Mustafa Yenigün'ün (56) hayatını kaybettiği söylenmedi.

Ablası Seda Yenigün'ün de (21) yaralı kurtulduğu kaza sonrası Manisa'ya gelen Erkin Yenigün'ün yakınları, yaptıkları başvuru ile Tire'de sınava girmesi gereken Yenigün'ün adres değişikliği koşulundan yararlanarak Manisa'da sınava girmesini sağladı.

ÖSS Manisa Merkez Yöneticisi ve Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nurdoğan Can, ''Sınavlarımızda herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Sorunsuz olarak sınavlarımıza başladık. Fakat Erkin Yenigün'ün durumu istisnanın da ötesinde oldu. Anne ve babasını trafik kazasında kaybettiğinden haberdar etmedik. Onu hassas biçimde sınava hazırladık. Psikologlar yardımıyla hastane ortamından alıp buraya getirdik. Özel bir odada sınava aldık. Durumu gerçekten çok dramatik'' dedi.

Bu arada, Manisa merkezde 28 okulda yapılan ÖSS sınavında toplam 7 bin 605 öğrenci sınav heyecanı yaşadı.

Çocuklarını sınava getiren ailelerin en az öğrenciler kadar heyecanlı olduklarını, çocukları içerde soruları yanıtlarken velilerin de dışarıda dakikaları sayıp dualar ettikleri gözlenirken, 10 hükümlü ve mahkum E Tipi Kapalı Cezaevi'nde sınava girdi.

Bu arada 8. Piyade Er Eğitim Alayı'ndan sınava giren Mehmetçikler ile Manisa Beden Eğitim ve Spor Yüksek Okulu sınav salonunda yerlerini alan 6 bedensel engelli de sınavda ter döktü.


Torunu yaşındaki öğrencilerle ÖSS'ye girdi

Batman'da 68 yaşındaki M. Emin Gürbüz, yüz binlerce öğrenci gibi ÖSS heyecanı yaşadı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğünden emekli Gürbüz, torunu yaşındaki öğrencilerle ÖSS'ye girdi.

Cengiz Topel İlköğretim Okulunda heyecanla sınava giren Gürbüz, imkansızlıklar nedeniyle okuyamadığını, ancak 4 çocuğunun okuması için her fedakarlığı yaptığını söyledi.

Okuma isteğini hiç yitirmediğini ve ortaokul mezunuyken açık liseyi bitirme başarısını gösterdiğini belirten Gürbüz, ''Çocuklarım, ABD ve Kanada'da okudular. Emekliyim. Gençliğimde yapamadığımı şimdi yapıyorum. Okuma azmimi hiç yitirmedim. Sınavı kazanırsam hukuk okumak istiyorum'' dedi.


Sınav saatinde şüpheli çanta paniği

İzmit'te, bir öğrencinin yol ortasına bıraktığı çanta, paniğe neden oldu. Öğrencilerin ÖSS'de olması nedeniyle bomba imha ekipleri, fünye kullanmadan çantayı inceledi.

İzmit yürüyüş yolunda Saraybahçe Belediyesi'nin karşısında bulunan apartman önüne bırakılan siyah bir okul çantası, çevredeki vatandaşlar tarafından fark edildi. Vatandaşların ihbarı üzerine polis ekipleri olay yerine geldi.

Olay yerine ilk ulaşan Saraybahçe Karakol ekipleri oldu. Çevreye güvenlik bandı çeken ekipler, hemen bomba imha ekibine haber verdi. Olay yerine ekiplerin gelmesi beklenirken, polis güvenlik bandını gördüğü halde hala bandı havaya kaldırarak çantanın bulunduğu bölgeden geçmek isteyenlere engel oldu.

Olay yerine kısa sürede ulaşan bomba ekipleri, robotu araçtan indirerek inceleme yaptırdı. Durum, Kocaeli Emniyet Müdürü Hüseyin Namal'a bilgi verildi. Namal, sınavların olması münasebeti ile çantanın teknik malzemeler ile incelenmesini gerek yok ise patlatılmadan alınmasını istedi. Yapılan incelemeler sonunda çantanın bir öğrenciye ait olduğu ve içerisinde kitap defter ile bir cep telefonunun bulunduğu görüldü.

Çantada yapılan teknik inceleme sonunda gerek kalmadığı için patlatma yapılmadı. Çanta alınarak içindekiler dışarıya çıkarıldı. Çantadan Can Yücel'ınYıldıray Ay adına imzaladığı kitap, kara kalem çalışmalarının bulunduğu bir dosya ile hala çalışır durumda bir cep telefonu çıktı. Çanta karakol ekiplerine teslim edildikten sonra bölge normale dönüldü. Çantanın büyük ihtimalle sınava girecek olan ancak eşyalarını bırakacak yer bulamayan bir öğrenci tarafından apartman girişine konulduğu tahmin ediliyor.


Tutuklular da ÖSS heyecanı yaşadı

Kayseri Kapalı Cezaevinde gerçekleştirilen ÖSS'ye, 5'i tutuklu 10'u hükümlü 15 mahkum girdi. Mahkumlar, son pişmanlığın fayda vermediğine dikkat çekerek, "Özgürlüğün ve diplomanın kıymetini şimdi anladık. Kimse dört duvar arasına girmek için çaba göstermesin. Sakin olsunlar" dedi.

Kayseri Kapalı Cezaevi Eğitim Birimi salonunda yapılan sınav için Zincidere Açık Cezaevinden 8 hükümlü, Kapalı Cezaevinden de 2'si hükümlü 7 mahkum geldi. Sınav saatinden önce salona alınan mahkumların evrakları kontrol edildi. Sınava, Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik bölümünden Yrd. Doç. Dr. Salim Özer başkanlık yaptı. Cezaevi öğretmeni Hacı Ali Korkmaz ile bir infaz koruma memuru gözlemci olarak katıldı.

Yaşları 20 ile 30 arasında değişen çeşitli suçlardan tutuklu ve hükümlü mahkumlar, "Özgürlüğün ve diplomanın kıymetini şimdi anladık. Kimse dört duvar arasına girmek için çaba göstermesin. Sakin olsunlar. Hemen sinirlenip hayatlarını karartmasınlar. Son pişmanlık fayda vermiyor" dedi.

Cezaevi öğretmeni Hacı Ali Korkmaz, "Cezaevine ilkokul mezunu olarak girip, buradan üniversite mezunu olarak çıkanlar ya da üniversitede okuyanlar bizleri sevindiriyor. Okumak isteyene yardımcı oluyor, diğerlerini okumaları ve cezaevine bir daha düşmemeleri için teşvik ediyoruz. Cezaevinde böylesi sınavın yapılması, mahkumların girmesi bile güzel" diye konuştu.

Öte yandan, sınava giren üniversite adayları belediye otobüsleri, halk otobüsleri ve minibüslerden sınav giriş belgelerini göstererek ücretsiz yararlandı. Sınava geç kalan öğrencilere emniyet araçları yardım etti. Sınavın yapılacağı yerlere yakın düğünler, konvoylar, inşaatlar, gürültü ile dikkat dağıtan tüm etkinlikler önlendi. Sınavın yoğunlaştığı bölgelerde trafik sıkışıklığı yaşanmaması için özel önlemler alındı. Ancak Talas Caddesi üzerinde çok sayıda zincirleme kaza yolu tıkadı, sınava girecek öğrencileri zor durumda bıraktı. Sınavdan önce yine çok sayıda öğrenci, Mevlana'nın hocası Seyyid Burhanettin'in türbesini ziyaret etti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:14

İLGİLİ HABERLER