Gündem
  • 13.6.2014 12:06

Oy pusulalarında fotoğraf da olacak

Yüksek Seçim Kurulu’nun, cumhurbaşkanılğı seçiminde kullanılacak oy pusulalarının şekli ve basımı ile ilgili işinin usul ve esasları Resmi Gazete’de yayımlandı. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 14/1 ve 78/1. maddeleri, seçimlerde kullanılacak birleşik oy pusulalarını bastırma ve ilçe seçim kurullarına ulaştırma görev ve yetkisini Yüksek Seçim Kuruluna verildiği hatırlatılarak, "6271 sayılı Kanun’un “Kullanılacak oy pusulasının şekli” başlıklı 15. maddesinde,

(1) Oylamalarda kullanılacak filigranlı birleşik oy pusulasında “Cumhurbaşkanı Adayları” ibaresi ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından çekilen kuraya göre sırası belirlenen adayların adı ve soyadı yer alır.

(2) Oylamanın referandum şeklinde yapılması hâlinde beyaz üzerine “Evet”, kahverengi üzerine “Hayır” ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan

birleşik oy pusulası kullanılır.

(3) Kullanılacak birleşik oy pusulalarıyla ilgili diğer hususlar Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir. Yüksek Seçim Kurulu, birleşik oy pusulalarını kendisi bastırabileceği gibi gerektiğinde uygun göreceği il seçim kurulları vasıtasıyla bastırmaya da yetkilidir. Gerekli ödenek Maliye Bakanlığınca karşılanır" denildi.

Yayımlanan kararda şu bilgilere yer verildi: "Yüksek Seçim Kurulunca özel surette imal ettirilmiş olan ve “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan birleşik oy pusulalarında, Cumhurbaşkanı adayına ait bilgilerin yer alacağı alanın genişliği (4) santimetre olacak şekilde ve aday sütunları arasında (0,75) santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılır.

Cumhurbaşkanı seçimine katılacak adayların birleşik oy pusulasındaki sıralaması, 6271 sayılı Kanun’un 15. maddesinin birinci fıkrasına göre Yüksek Seçim Kurulunca çekilecek kurayla belirlenir. Kurayla belirlenen sıralama; seçimin ikinci oylamaya kalması hâlinde de geçerlidir.

Birleşik oy pusulasının en üstüne “Cumhurbaşkanı adayları" ibaresi 17 punto ile başlık olarak büyük harflerle yazılır.

Cumhurbaşkanı adaylarının kendilerine ayrılan sütun içine (3,8x4,6) santimetre ebadında arka fonu beyaz (arka fonda bayrak, resim, dini sembol vs. olmayan) vesikalık renkli fotoğraflarının altına nüfus kayıt örneğindeki ad ve soyadları 13 punto ve büyük harflerle yazılır.

Cumhurbaşkanı seçiminde oylamanın referandum şeklinde yapılması hâlinde; 17x7,5 santimetre ebadında bakış vaziyetine göre sol yarısı beyaz, sağ yarısı kahverengi, iki renk arasında ayırıcı herhangi bir çizgi bulunmayan, sadece baş harfleri büyük harf olan beyaz renk üzerine “Evet”, kahverengi renk üzerine “Hayır” ibareleri yazılı, iki ayrı renkten oluşan, 30 punto siyah renkle yazılı birleşik oy pusulası kullanılır.

Birleşik oy pusulaları, yukarıda açıklanan biçimde Yüksek Seçim Kurulunca bastırılarak; her seçim çevresi için sandık sayısına göre (420)’lik paketler hâlinde ilçe seçim kurullarına gönderilir.

Gümrük kapılarında kullanılacak birleşik oy pusulaları (400)’lük paketler hâlinde hazırlanarak, yeteri kadar paket ilgili geçici gümrük kapısı seçim kurullarına, yurt dışı temsilciliklerde kullanılacak birleşik oy pusulaları ise (720)’lik paketler hâlinde hazırlanarak, yeteri kadar paket yurt dışı temsilciliklere gönderilir.

Birleşik oy pusulalarının öngörülemeyen sebeplerle kullanılamaz hâle gelmesi riski dikkate alınarak ihtiyaten yurt içinde ilçe seçim kurulu başkanlıklarında ve dış temsilciliklerde kurulan Komisyonlarca gerektiğinde kullanılmak üzere seçmen sayısının yüzde 2’si kadar paket ek olarak gönderilir. Söz konusu bu paketlerdeki oy pusulalarının kullanılıp kullanılmadığı, kullanılmış ise ne kadarının kullanıldığı düzenlenecek tutanak ile Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilir".

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:14

İLGİLİ HABERLER