Gündem
  • 14.10.2005 03:14

OYAK'IN ORTAĞI AXA'DAN ERMENİLERE TAZMİNAT!..

Fransız sigorta devi Axa, Osmanlı Devleti’nin 1915 yılında zorunlu göçe (tehcir) tabi tuttuğu Ermenilerin yakınlarına 17 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul etti.

Axa’dan hayat sigortası yaptıran Ermenilerin varisleri ABD’nin California eyaletinde şirket aleyhine tazminat davası açmıştı. Axa mahkeme sonuçlanmadan tazminat teklifinde bulunurken, bu kararın ABD California Eyalet Mahkemesi tarafından kasım ayında onaylanması gerekiyor. Davacıların avukatı Mark Geragos’un varılan uzlaşmayı ‘Türkiye ve ABD’nin soykırımı resmen tanıması yolunda atılan adımların temel parçası’ diye yorumlaması dikkat çekti. Axa ayrıca, Fransa’da bulunan çeşitli Ermeni yardım kuruluşlarına birkaç milyon dolar bağış yapacağını da bildirdi. Merkezi Fransa’da bulunan şirket, Türkiye’de 5 Şubat 1999’dan itibaren yüzde 50’si Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (Oyak) ait Axa Oyak ismiyle faaliyet gösteriyor.

California, dünyada Ermeni diasporasının en fazla nüfusa sahip olduğu yer olma özelliğini taşıyor. ABD’nin ‘soykırımı’ resmen tanımamasına karşın, ikinci kez bu konuda yaşanan bir uzlaşmazlık ABD mahkemelerinde yargıya götürülerek çözüme kavuşturuldu. Şubat ayında da New York Life şirketi, Ermenilerin yakınlarına 20 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmişti. California’da varılan bu uzlaşma, ‘soykırımı’ tanıyan ülkelerden biri olan Fransa’da uygulanacak. Merkezi Fransa’da bulunan Axa, ABD’de iştirakleri aracılığıyla faaliyet gösteriyor. ABD’de dava açanlar arasında, yalnızca ABD’de yaşayanlar değil dünyanın diğer yerlerindeki Ermeniler de bulunuyor.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu’da yaşayan yüz binlerce Ermeni’nin Osmanlı Devleti tarafından tehcir olarak bilinen göçe zorlanmaları sırasında Ermeniler yaklaşık 1,5 milyon Ermeni’nin öldürüldüğünü öne sürüyor. Türkiye ise 300 bin kişinin kanlı çatışmalarda veya zor iklim ve göç şartları altında hayatını kaybettiğini belirtiyor. Davayı açan grubun avukatlarından biri olan Ermeni Mark Geragos, “Axa ve New York Life ile varılan uzlaşmalar, yalnızca Ermeni soykırımından kaynaklanan kayıpların mali telafisinin sağlanması konusunda değil, aynı zamanda birincil amacımız olan Türkiye’nin ve ABD’nin soykırımı resmen tanıması konusunda da atılan adımların temel parçasını oluşturmaktadır.” görüşünü ileri sürdü.

Sigorta ve fon yönetimi alanında dünya lideri olan Axa grubu, Forbes’in dünyanın en büyük şirketleri listesinde ilk 30 şirket arasında yer alıyor. 1994 sonunda yüzde 11 hisse ile Oyak Sigorta’nın sermayesine katılan Axa, halen Axa Oyak’ın yüzde 50 ortağı. Oyak ise Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu. Faaliyetlerine 1961’de başlayan Oyak, subay-astsubaylardan oluşan üyelerine en üst düzeyde hizmet ve nema sağlamayı hedefliyor. Oyak Renault, Oyakbank, Tukaş, Eti Pazarlama ve çimento fabrikaları başta olmak üzere 40’ı aşkın iştiraki bulunan Oyak, en son 4 Ekim’de yapılan Erdemir’in özelleştirme ihalesini 2 milyar 770 milyon dolarlık teklifiyle kazandı.

/Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:54

İLGİLİ HABERLER