Dünya
  • 16.6.2005 00:52

ÖZBEKİSTAN'DAN ABD'YE MİSİLLEME!..

Özbekistan'ın Andican kendinde, yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği olayların üzerinden bir ayı aşkın süre geçti.

Uluslararası toplum, olayların uluslararası bir komisyon tarafından tarafsız şekilde soruşturulmasını talep ediyor.

Bu ülkede askeri varlığı bulunan Amerika Birleşik Devletleri ise, Özbekistan'a verilecek tepkinin ölçüsü konusunda, ilk başlarda kararsız bir tutum sergilemiş, daha sonra da, uluslararası soruşturma komisyonu çağrılarını desteklemişti.

Taşkent hükümetinin ise, Amerika'nın bu tavrına karşılık olarak, misillemede bulunduğu haberleri geliyor.

Özbekistan, Hanabad askeri üssünden gece uçuşları ve ağır kargo uçaklarına yasak getirdi.

Amerikalı kaynaklar, ağır kargo uçaklarının yasaklanmasının beklenen bir gelişme olduğunu, Özbek yetkililerin, hava üssünün pistinin zarar gördüğünden yakındıklarını söylüyor.

Ancak, yetkililer, gece uçuşlarına getirilen yasağın; Amerikalı arama kurtarma ve tanker uçakları operasyonlarının, Afganistan'daki daha yetersiz üslerden yürütülmesi gerektiği anlamına geleceğine dikkat çekiyor.

Özbekistan'ın bu kararı, Washington yönetiminin Andican olaylarına yönelik sertleşen tutumuna bir misilleme olarak görülüyor.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, haftalar süren çelişkili açıklamaların ardından, tek ses halinde konuşmaya başladıklarını vurguluyor.

Söyledikleriyse, Andican'da yaşanan olayların uluslararası bir komisyon tarafından tarafsız bir biçimde soruşturulması.

Bu tutum değişikliğinin, insan hakları gruplarının Batı üzerindeki baskısından mı yoksa, Batıdaki kurumların kendi içlerinde yaptıkları kapsamlı değerlendirmelerin sonuçlarından mı kaynaklandığı henüz net değil.

Ama, bu gelişme, Özbek yetkilileri memnun etmedi.

Devletin sıkı kontrolundaki basın kuruluşlarında, Batı'nın, Rusya ve Çin'i kuşatmak için Özbek üslerini ele geçirmeye çalıştıklarını da içeren, batı karşıtı makaleler yayımlanıyor ve aralarında diplomatlar ve gazetecilerin de bulunduğu bazı yabancılar hakkında, kişiliklerini hedef alan yıpratıcı yayınlar da yapılıyor.

Özbek muhalefeti ise, zaten sınırlı olan bireysel ve siyasi özgürlüklere yönelik daha katı kısıtlamalardan endişe ediyor.

BBC

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:21

İLGİLİ HABERLER