Gündem
  • 29.4.2015 09:53

Özel güvenlikçiye ‘koruma’ statüsü teklifi

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adalet Sarayı’ndaki odasında şehit edilmesinin ardından başlayan özel güvenlik sektörü tartışması devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bu konuda bir rapor hazırlattı. Alınan bilgilere göre, yeni düzenlemeye ilişkin ‘taslak’ niteliği taşıyan raporda iki teklif yer alıyor. İlki özel güvenlikçilerin ‘koruma memuru’ statüsüne alınarak adliye ve diğer yüksek güvenlik riski taşıyan kurumlarda görevlendirilmesi, diğeri ise sektörünün tamamen yeni baştan düzenlenmesi. Rapor, son Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunuldu.
Rapora göre, mevcut özel güvenlik personelleri arasında yaş ve eğitim durumu uygun olanlar ‘koruma memuru’ sıfatıyla göreve başlayacak.

Daha önce de gündeme gelen polisle bekçi arasında bir statü olarak değerlendirilen ‘koruma memuru’ eğitimleri için özel bir müfredat belirlenecek ve polis okullarının altyapısı bu eğitimler için kullanılacak.

Yüzde 94’ü yetersiz

Rapora göre Türkiye’de özel güvenlik eğitimi alan kişi sayısı 1 milyon 774 bin. 286 bin kişi ise fiilen çalışıyor. Bunların yüzde 30’u 26-30 yaş aralığında ve yüzde 94’ü polislik için yetersiz. Kamu kurumlarında çalışan özel güvenlik sayısı da yaklaşık 180 bin.

Raporun Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Hizmetleri Daire Başkanlığı uzmanlarınca sektör uzmanlarının herhangi bir katkısı olmadan hazırlandığı öğrenildi. Sektör temsilcilerinin görüşlarinin de alınmasının ardından yeni düzenlemenin nasıl olacağı tam olarak netlik kazanacak.

Nitelikli özel güvenlik

Diğer alternatif ise ‘nitelikli özel güvenlik’ sistminin hayata geçirilmesi. Bu düzenlemeye göre de en az 5 yıl sektörde çalışmış personelin özlük hakları ve eğitimleri düzenlenerek adliye, lojman ve stadyum gibi yerlerin korumasını devralacak. Eğlence yerlerindeki ‘fedai’ tipi uygulamaların yerini de bu güvenlik personeli alacak.
Sektör uzmanlarına göre, bu düzenleme özel güvenlik sektörünün tamamen ortadan kalkması anlamına gelmiyor. Düzenleme hayata geçerse stadyum, adliye ve diğer kamu kurumlarında özel güvenlik yerine koruma memurları görev yapacak. Özel güvenlikler ise diğer alanlarda devam edecek.

CSG Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk de bu uygulamanın küçük firmalar yerine büyük kurumsal yapıları öne çıkaracağını ve sektörün nitelikli hale gelmesine yardımcı olacağını söyledi.(Milliyet)

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:46

İLGİLİ HABERLER