Eğitim
  • 9.2.2008 00:12

ÖZGÜRLÜK YANLISI REKTÖR:'TÜRBANA KARŞIYIM!..'

Özgürlükten yana olduğuunu söyleyen fakat başörtüsünü özgürlük olarak görmeyen Rektör Seyfikli, "Ben başörtüsü konusundaki düşüncemi daha öncede söylemiştim. Ben Cumhuriyet kadınıyım. Cumhuriyet kadını olduğum içinde kadınlarımızın başını örtmesine kesinlikle karşıyım. Fakat biliyorsunuz ki bu bizi aştı, Meclis'e ulaştı. Orada tartışma olan bir yerde sadece fikrimi söyleyebilirim. Ama benim fikrim budur, hiç değişmedi. Üniversite bünyesinde öğrencilerimizin başını örtmesine karşıyım. Çünkü gerçekte üniversiteler üniversal yerlerdir. Olmaması gerekir. Dünyanın hemen hemen her yerinde öyle. Üniversiteler kurulmalarında dini gruplarla kurulmuştur. Papazlar kurmuştur. Bakarsanız ismimizin anlamında bile yani rektörün kelime anlamına bakarsanız ismimizin anlamında bile hep öyledir. Ama üniversite insanların özgür olduğu yerlerdir. Özgür olmak dini simgeden uzak olmak anlamına gelir diye düşünüyorum. Bu benim kişisel düşüncem" diye cevap verdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın söylemlerine karşı düşüncelerinin sorulması üzerine ise Seyfikli, "YÖK Başkanı şu anda bizim sicil amirimiz. Kendisi de söyledi.

Yoksa biz özerk kurumlarız. Fakat gerçektende YÖK Başkanı ile üniversiteler arasındaki görüşme ve konuşmaların tamimiyle kurum içi olması gerektiğine inanıyorum. Yani burada başkanımızın hakkında bir şey söyleme hakkına sahip olduğumu da düşünmüyorum" diye konuştu.


Başörtüsünün yasallaşması durumda tavrının ne olacağı yönündeki sorulara, "Türkiye kanunlarla yönetilen bir ülkedir. Kanunlar ne derse herkes ona uymak zorundadır. Yani kanunun karşısında kimse iş yapma hakkına sahip değildir. Ben de değilim" diye cevap veren Seyfikli, öğretim üyelerinin derslere girmeyeceği şeklindeki söylemlere ise "Bizim üniversitemizde ben böyle bir şey duymadım. Bu beyanlar sağlıklı beyanlar değil. Ama ben biliyorum ki Anayasa Mahkememiz bunun yasallaşmasına izin vermeyecektir.
Benim umudum bu. O yüzden de gereksiz yere bir şey demiş olmak için demek istemiyorum" şeklinde konuştu.

Rektör Seyfikli, ayrıca GOÜ'de devlet konservatuvarı açılması için senato kararı aldıklarını, 4 bölümde fakülte açacaklarını kaydetti.

Teknopark ve mühendislik fakültesiyle ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Milletvekili Dr. Şükrü Ayalan ile sanayi bakanlığa gönderdikleri dosyayı ilettiğini ifade eden Seyfikli, konuşmasına söyle devam etti:

"Güzel Sanatlar Fakültesi ile ilgili vekilimiz imza konusunu çözecek. Bu da demek ki yakında 3 tane yeni okul kazanmış bir üniversitemiz olacak."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:55

İLGİLİ HABERLER