Gündem
  • 1.10.2013 14:50

Paketteki gelişmeler Kürtler'in mücadelesinin sonucu

Aydoğan, ana dilde eğitimle ilgili ise "Başbakan, 'Devletin organizasyonuyla 1 yıl sonra anadilde eğitime geçilebilir' deseydi biz buna destek verirdik" diye konuştu.

Demokratikleşme Paketi ile ilgili görüşlerini sosyal medyada paylaşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, beklentilerinin karşılanmadığını söyledi. Aydoğan, "Gerek bizimle ve gerekse sivil güçlerle görüşülerek bir konsensüs üzerinde anlaşılması gerekliydi. BDP çözüm sürecinin bir tarafıdır, bu konuda paket üzerine bizimle bir tartışma yürütülmemiştir. Hatta demokratikleşme paketinin içerisinde ne olacağına dair daha önce bir ipucu verilmemiştir" dedi.

'ANA DİL HAKKI SAĞLANMADAN BİR ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL'

Mevcut yüzde 10 barajı temsiliyete izin vermediğini, aynı barajı bir seçenek olarak sunmanın da tuhaf bir durum olduğunu söyleyen BDP Milletvekili Aydoğan, şöyle devam etti:

"Sunulan dar bölge seçim sistemi iktidarı güçlendirecek, muhalefeti etkisizleştirecek bir seçenek sunuyor. Bu paketten en büyük beklenti anadil üzerindeydi. Başbakan böyle bir yasal düzenlemeyi yaparken örneğin, 'Devletin organizasyonuyla 1 yıl sonra anadilde eğitime geçilebilir' deseydi biz buna destek verirdik. 'Paran kadar anadilde eğitim alırsın' bu beklentilerin çok uzağındadır, ayrıca Kürt halkına  büyük bir saygısızlıktır. AKP paketi risk almayarak kendine göre hazırlamıştır. Anadil hakkı sağlanmadan bir çözümün olması mümkün değil."

'ANT KALDIRILMASAYDI DA BÖLGEDE FİİLİYATTA OKUNMAYACAKTI'

Demokratikleşme paketinin kendilerine göre olumlu yanlarının olduğunu kaydeden Nursel Aydoğan, "Ant'ın kaldırılması önemlidir, AKP kaldırmasaydı fiiliyatta bölgede okunmayacaktı artık, devletin zaafiyeti olarak ortaya çıkacaktı. Paketin içindeki olumlu gelişmeler, Kürt halkının 30 hatta 90 yıllık mücadelesinin bir sonucudur, bedel ödenerek alınmıştır. Q ve w harflerini, Newroz kutlamalarında kullandığımız için yargılanmayan ve ceza almayan arkadaşımız kalmadı, önemlidir kaldırılması. Eş başkanlık sistemini fiiliyatta kullanan biziz, olumlu görüyoruz ve kadınların bir kazanımı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:33

İLGİLİ HABERLER