Pakistan Başbakanı: Hindistan savaş suçu işliyor

••2 dk okuma
Pakistan Başbakanı: Hindistan savaş suçu işliyor

Hızlı Özet

“Twitter'dan açıklama yapan Han, yarın saat 12.00-12.30'da "Keşmir Saati" kapsamında Keşmir ile Pakistan'ın dayanışmasını net şekilde ortaya koymak için halkı sokağa çıkmaya çağırdı.”






Hindistan'ın savaş suçu işlediğini ifade eden Pakistan Başbakanı İmran Han, "Hindistan'ın işgali altındaki Keşmir'in demografisini değiştirme planı Dördüncü Cenevre Sözleşmesi kapsamında savaş suçudur" ifadesini kullandı. Han, Cammu Keşmir ile dayanışma için Pakistan halkına eylem çağrısında bulundu. Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Keşmir'i iki birlik toprağına ayırmıştı.



Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'ın Cammu Keşmir'deki adımlarının savaş suçu olduğunu söyledi.



Twitter'dan açıklama yapan Han, yarın saat 12.00-12.30'da "Keşmir Saati" kapsamında Keşmir ile Pakistan'ın dayanışmasını net şekilde ortaya koymak için halkı sokağa çıkmaya çağırdı.



Başbakan Han, "Irkçı Hint baskısına, insanlık dışı 24 saatlik sokağa çıkma yasağına, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Keşmirli sivillerin günlük olarak yaralanması ve öldürülmesine ve Modi hükümetinin tüm etnik temizlik adımlarına karşı" Cammu Keşmir'in arkasında olduklarına dair kararlı bir mesaj göndermek için Pakistanlılardan işlerine yarım saat ara vererek yollara çıkmasını istedi.



Han, "Hindistan'ın, işgali altındaki Keşmir'in demografisini değiştirme planı Dördüncü Cenevre Sözleşmesi kapsamında savaş suçudur." ifadelerini kullandı.



Öte yandan yerel basında, Keşmir Saati öncesi siren seslerinin duyulacağı ve saat 12.00'de Pakistan ve Keşmir'in marşlarının çalınacağı belirtildi.



Han, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, eylüldeki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na kadar Keşmir konusunda ülkesinde her hafta 30 dakikalık etkinlik olacağını bildirmişti.



BM Genel Kurulu'nda Keşmir meselesiyle ilgili konuşacağını kaydeden Han, "Keşmir'in elçisi gibi hareket edeceğim" demişti.



Hindistan Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı



Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmış, Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayırmıştı.



İngiltere'den bağımsızlığın kazanıldığı 1947'den bu yana Cammu Keşmir, kendi yasalarını çıkarabilen ayrıcalıklı konumdaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu.



Seçim kampanyası döneminde yaptığı konuşmalarda Cammu Keşmir'in özel statüsünün kaldırılacağına dair söz veren Narendra Modi liderliğindeki milliyetçi Hindistan Halk Partisi hükümeti, bağımsızlık sonrası bölgeye tanınan otonom yapıyı verdiği kararla ortadan kaldırarak Cammu Keşmir'in ayrıcalıklı konumuna son vermişti.



REKLAM



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1948'den itibaren aldığı kararlarda Keşmir'in askerden arındırılması ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesi gerektiği belirtiliyor.



Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.




Bu haber 365 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fransa, Husilere karşı Suudi Arabistan'a asker ve savunma sistemi gönderecek
Dünya

Fransa, Husilere karşı Suudi Arabistan'a asker ve savunma sistemi gönderecek

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Husilerin saldırıları nedeniyle stratejik öneme sahip Yanbu Limanı'nı korumak amacıyla Suudi Arabistan'a asker, radar ve savunma sistemleri göndereceklerini açıkladı.

Habervitrini11197 Görüntüleme
Gazze şeridinde 2 İsrail askeri öldü
Dünya

Gazze şeridinde 2 İsrail askeri öldü

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde "kullandıkları küçük bir patlayıcı İHA'nın henüz bilinmeyen bir nedenle düşmesi ve infilak etmesi sonucu" iki yedek askerin öldüğünü açıkladı.

Habervitrini10884 Görüntüleme
Yemen'de hükümet güçleri Lahic'teki stratejik Numan Dağı'nı ele geçirdiklerini duyurdu
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Yemen'de hükümet güçleri Lahic'teki stratejik Numan Dağı'nı ele geçirdiklerini duyurdu

Yemen hükümetine bağlı Vatan Kalkanı Güçleri, Amalika Tugayları ve aşiret mensuplarının desteğiyle Lahic vilayetindeki stratejik Numan Dağı'nın zirvesi ile Dar el-Kafir bölgesini ele geçirdiklerini açıkladı.

Habervitrini12482 Görüntüleme
Netanyahu'nun Erdoğan'a yönelik sözlerine sert tepkiler! "Hadsiz, alçak"
Dünya

Netanyahu'nun Erdoğan'a yönelik sözlerine sert tepkiler! "Hadsiz, alçak"

Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan sözlerine Ankara’dan peş peşe tepki geldi. Bakan Sayın Murat Kurum, "Boş koltuklara hitap edenlerin unuttuğu bir şey var: Propaganda tarihin hafızasını silemez" derken, İletişim Başkanı Burhanettin Duran Netanyahu’nun "hiç olmadığı kadar izole" hale geldiğini söyledi. Ömer Çelik ise "Hadsiz, saldırgan ve hezeyan dolu açıklamalarını en güçlü şekilde lanetliyoruz" açıklamasını yaptı.

Habervitrini13256 Görüntüleme