Gündem
  • 10.10.2005 03:57

PANACOTTA NASIL BİR RENK?

Firmalar ürettikleri otomobilleri mavi, kırmızı, yeşil gibi ana renkler yerine tonlarına göre isimlendirmeye başladı. Biber beyazı, colorado kırmızısı ve oasis yeşili şeklinde adlandırılan renklerin neye benzediğini anlamakta zorlanan Emniyet, üreticilerden ortak bir renk tanımında birleşmelerini istedi.

Arabalarda kullanılan biber beyazı, havana kahvesi, refleks gümüş, meltem füme gibi renkler polisin kafasını karıştırınca Emniyet Genel Müdürlüğü, çareyi temel renklere ortak bir tanım getirilmesinde buldu. Emniyet, otomobil üreticisi ve ithalatçısı firmalara gönderdiği yazıda “Katalogda ve dolayısıyla ruhsatta kullanılan renk ismi hangi ana renklerden birine dahil?” sorusunun cevaplanmasını istedi. Gerekçe olarak da ‘son yıllarda otomobillerde birçok yeni renk isminin kullanıldığı, buna karşılık birçok rengin ruhsatta yazıldığı gibi anlaşılmadığı’ gösterildi. Polis, otomobil kaçakçılığından terör suçlarına kadar geniş bir alanda araç takibine önem veriyor. Takipler sırasında aracın rengi, markası ve modeli kadar gerekli oluyor. Dolayısıyla ortak bir renk tanımı, polisin doğru aracı tespit etmesi açısından büyük önem taşıyor.

40’ın üzerindeki otomobil markasının temsil edildiği Otomotiv Distribütörleri Derneği, bir süre önce Emniyet’ten gelen ‘ortak renk tanımı’ talebini üyeleriyle paylaştı. Derneğin Koordinatörü Işık Dikmen, birçok markanın son yıllarda renk skalasını oldukça genişlettiğini, örneğin ruhsatında gri yazan bir rengin, otomobil üzerinde yeşile daha yakın göründüğünü söyledi. Bu nedenle Emniyet’in kendilerinden renk tanımı istediğini belirten Dikmen, “Markalar tasarım, teknoloji gibi konularda yaşadığı rekabeti ‘renk’ konusunda da sürdürüyor. Yeni boya teknolojileriyle ortaya çok sıra dışı renkler çıkıyor. Bunu da pazarlama açısından mavi, kırmızı, yeşil gibi ana bir renkle değil de tonlarının hatırlattığı bir şeyle sunmak istiyorlar. Katalogda ve tanıtımlarında bu isim ön plana çıkıyor. Ancak bazen isimde kullanılan renkle görünüm aynı şeyi karşılamayabiliyor.” dedi. Bir otomobilde kullanılan renk, aynı ya da yakın tonlarda olmasına rağmen markalara göre farklılık gösteriyor. Örneğin temel olarak yeşil denebilecek bir renk, tonlarına göre Fiat’ta farklı, Peugeot’da ve Smart’ta farklı bir isimle anılıyor. Oasis yeşili, sis yeşili, altın yeşili gibi birçok ‘yeşil’ renk tanımı bulunuyor. Otomobil şirketleri özellikle bayana hitap eden modellerde, özel renk isimleri tercih ediyor.

Aracın rengi donanımını geride bırakıyor

Yapılan tüketici anketlerinde ise otomobil rengi konusunda ilginç sonuçlar çıkıyor: Araba seçiminde renk büyük önem taşıyor, hatta kullanılmış otomobil alırken bile donanımın önüne geçiyor. Satılan otomobillerin yüzde 75’i, beyaz ya da grinin tonlarından oluşuyor. Araba kataloglarında yer alan renkler genellikle yakın olduğu ana renkle birlikte belirtiliyor. Ancak bazı kataloglarda, aracın üzerinde görmeden rengin ne olduğu anlaşılamıyor. Polisin kafasını karıştıran otomobil renklerinden bazıları şöyle: Fırtına beji, oasis yeşili, tundra grisi, kara büyü, lazer mavi, buğday bej, tossa mavi, mocca antrasit, royal navy, kiraz füme, meltem füme, titanyum gri, toprak bej, arctic gri, parlak grafit, havana kahvesi, solid gold, şeffaf, şili kırmızı, likid sarı, biber beyazı, astro siyah, hayal mavi, altın yeşil, batik oranj, sis yeşili, panacotta, colorado kırmızı, güz kızılı, refleks gümüş.

/Memduh Taşlıcalı - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER