Gündem
  • 7.3.2021 21:33

Papa zerdüşt ve Kakai'lerle buluştu

Zerdüşti ve Kakai’ler Papa’dan beklentilerini anlattı..

 Papa Franciscu, Ayetullah El Sistani'yi ziyaretinin ardından Ur ovasında inançlar arası buluşmaya katıldı. Kürdistan’dan giden Zerdüşti ve Kakai temsilciler de Papa ile görüşüp taleplerini aktarmak istediklerini belirtti.

Irak ve Kürdistan Bölgesi ziyaretinin ikinci gününde tarihi Ur kentine geçen Papa, burada düzenlenen inançlar arası buluşmaya katıldı.

Papa’nın buluşmasına katılmak üzere Kerkük ve Süleymaniye’den Ur kentine giden Zerdüşti temsilci Faize Fuad, “Buraya Kerkük ve Süleymaniye’den geldik. Zerdüştilik Kürdistan Bölgesi’nde tanınan bir inanç ancak Irak’ta tanınmıyor. Irak anayasasında Hristiyanlar ve Ezidiler gibi bu inancın da tanınmasını ve haklarının yer almasını istiyoruz” dedi.

Kerkük’te Zerdüşti olduğunu açıkça beyan eden yaklaşık 500 kişinin bulunduğunu anlatan Fuad, “Papa’nın ziyareti iki açıdan çok önemli. Siyasi açıdan ve dinler arası diyalog açısından. Biz Zerdüştiler olarak bu inancın bu toprakların orjinal ve kadim inançlarından biri olduğunu belirtiyoruz. İbadethalnelerimizin yenilenmesini, geleneklerimizin resmen tanınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Faize Fuad, Papa ile görüşmeyi umduklarını, görüşme olmasa da taleplerini Papa’ya mektupla iletmeyi düşündüklerini söyledi.

“Kakailerin sorunu topraklarının işgali”

Kakai temsilci Ferman Kakai de, “Biz sesimizin Irak hükumetine de ulaşmasını istiyoruz. Irak Anayasasında belirlenen 140’ıncı Maddenin gereklerinin uygulanmasını istiyoruz. Tartışmalı bölgelerde yaşayan Kakailerin ve teröristlerin elinden kurtarılan bu bölgelerde yaşayanların toprakları işgal edildi” diye konuştu.

Papa’ya ve yetkililere ulaştırmak üzere üç dilde bir mektuop kaleme aldıklarını belirten Kakai, “Kakai Kürtlere karşı uygulanan karşıt politikalara değindik. Ayrıca üzerinde Kakai sembollerin olduğu bir de hediye hazırladık” dedi.

Papa’nın katıldığı Ur’daki buluşmada Kuran ve İncil'den bölümlerin okundu ve "İbrahim'in çocukları" başlıklı bir dua edildi.

Papa Franciscus burada yaptığı konuşmada, "Bizler, Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar, diğer dinlerden kardeşlerimizle birlikte, babamız İbrahim'i onurlandıralım" dedi.

"Bu ülkenin üzerinde karanlık terör, savaş ve şiddet bulutları toplandı. Tün etnik ve dini topluluklar bunun çilesini çekti" diyen Papa, özellikle Ezidi Kürtlerin yaşadıklarına dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 7.3.2021 21:36

İLGİLİ HABERLER