Gündem
  • 30.9.2014 03:20

Paralel Yapı'nın bitirilmesine 5 kaldı

Hükümet, HSYK üyeliği seçimlerinde Yargıtay’da olduğu gibi Danıştay’da da umduğunu bulamadı. 3 turlu HSYK seçiminde dün 2’nci tur yapıldı. Danıştay Büyük Genel Kurulu, dün HSYK’ya 2 asıl, 2 yedek üyeyi belirledi.

Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek aday oldu. Seçim sonucunda Taci Bayhan 83 ve Şaban Işık 78 oy alarak HSYK’nın asıl; 12’nci Daire Üyesi Hasan Turgut 67, 6’ncı Daire Üyesi Emin Sınmaz 65 oyla yedek üye oldu.

SEZER’İN ATADIĞI İSİM

Yargı kulislerinde Işık’ın, Cemaat’e yakın bir isim olduğu iddia ediliyor. Bayhan ise Ahmet Necdet Sezer döneminde Cumhurbaşkanlığı kontenjanından Danıştay üyeliğine seçilen bir isim. Bayhan, meslekten olmamasına rağmen sosyal demokrat, milliyetçi, muhafazakâr ve diğer kesimlerin de desteğini aldı. Bayhan, eski Danıştay Başkanı Mustafa Birden döneminde de genel sekreterlik görevini üstlenen bir isim.


5'i BULMASI GEREKECEK
Yargıtay ve Danıştay’da umduğunu bulamayan hükümet ise rotayı 12 Ekim’deki kürsü hâkimleri seçimine çevirdi. Hükümet, HSYK’da karar yeter sayısı için gerekli olan 5 HSYK üyeliğini alabilirse çoğunluğu ele geçirmiş olacak. HSYK’nın bakan ve müsteşar doğal üyesi cumhurbaşkanı kontenjanından 4, hükümet bürokratlarının ağırlıkta olduğu Türkiye Adalet Akademisi kontenjanından ise 1 üye seçiliyor. Böylece 7 üyeliği garantileyen hükümet kanadı HSYK Genel Kurulu’ndaki karar yeter sayısı olan 12 üyeye ulaşmak için 5 HSYK üyeliğini de 12 Ekim’deki seçimde kazanmayı deneyecek.

YARGITAY’I DA KAYBETMİŞTİ

Yargıtay’daki seçimlerde Cemaat’in desteklediği iddia edilen listede yer alan 2 aday ile sosyal demokrat kökenli bir aday, HSYK’ya asıl üye olarak seçildi. 20’nci Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata, 18’inci Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Kemal Özçelik ve 7’nci Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun asıl üye oldu.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:25

İLGİLİ HABERLER