Ekonomi
  • 30.9.2011 13:55

PARANIN PATRONUNDAN KORKUTAN UYARI: FIRTINA GELİYOR, KEMERLERİ ÇIKARMAYIN!

Merkez Bankası Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı, Edirne Ticaret Borsası tarafından düzenlenen ‘Para Politikaları’ isimli konferansa katılmak üzere eşi Sıkıda Başçı ile birlikte Edirne’ye geldi. Edirne Valisi Gökhan Sözer’i makamında ziyaret eden Başçı daha sonra konferansın yapılacağı Ticaret Borsası Konferans Salonu’na geçti. Burada Türkiye’deki para politikalarını ve ülkeler arası gelişmeleri de değerlendiren Başçı, yıl sonunda enflasyonun artmasını beklediğini belirterek ekonomik olarak fırtınanın yakında olduğunu ifade etti.
2009’daki ekonomik krizi hatırlatan Başçı, “Dünyada, 2009 yılında çok derin bir kriz yaşandı. İstisnasız bütün ülkelerde büyüme yavaşladı. Gelişmiş ülkelerde büyüme eksi seviyelere düştü. Gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir yavaşlama gözlendi. Bunun iş gücü ve emek piyasası üzerinde ciddi olumsuz yansımaları oldu. Artan işsizlik oranları farklı düzeyde kaldı, özellikle gelişmiş ülkelerde” diye konuştu.

“PİSTE İNDİK AMA KEMERLERİ ÇIKARMAYIN”
Türkiye’deki ekonomik durumu ‘yumuşak iniş gerçekleşti’ olarak tanımlayan Merkez Bankası Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı, Türkiye ile gelişen ülkeler arasındaki ekonomik farkı uçağa benzeterek şunları söyledi: “Türkiye’de yumuşak iniş gerekleşti. Yani uçağın tekerlekleri yere değdi. Şuanda pistte hareket etmeye devam ediyoruz yavaşlıyoruz. Fakat kemer ikaz ışıkları henüz sönmedi. Lütfen kemerlerinizi sökmeyiniz yerlerinizden kalkmayınız. Uçak henüz park etmedi ama işin zor kısmını geçtik ve yumuşak iniş gerçekleşti diyebiliriz. Fırtına da arkadan geliyor. Resmimiz şuanda böyle. Enflasyon hedefimiz bu yıl için yüzde 5.5 gelecek yıl için de yüzde 5. önümüzdeki 12 ay ve 24 ay için beklentilerimize baktığımızda yüzde 6 civarında beklentiler var. Enflasyon beklentilerini yüzde 5’e kadar çekmemiz halinde gelişmekte olan bize benzer ülkelerin altına düşeceğiz ortalamada. O zaman başarılı olduğumuzu ifade edebileceğiz. Şuanda o konuda biraz çalışmamız gerekiyor. Bu yıl enflasyon hedefi yüzde 5.5’in üzerinde kapatacağız yılı. Fakat gelecek yılki yüzde 5’lik hedefi tutturtma ihtimalimiz her geçen gün kuvvetleniyor. Gelişmelere bağlı olarak yeni bir küresel daralma söz konusun olursa belki altında kalma durumumuz bile ortaya çıkabilir. Ama erken konuşmayalım. Şimdilik biz yüzde 5 ile uyumu görüyoruz gelecek yılı”

“ENFLASYON YIL SONU ARTACAK”
Yaptıkları araştırmalara göre bu ay enflasyon rakamlarının piyasanın beklentileri ile paralel olacağını anlatan Başçı, yıl sonunda bir artış beklediklerini kaydetti ve şunları söyledi: “Kendi yaptığımız araştırmalara bakarak bu ay enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu bir şekilde düşeceğini varsayıyoruz. Yakında açıklanacak biliyorsunuz bu. Fakat bu düşüşün baz etkisinden kaynaklı ve geçici bir düşüş olduğunu düşünüyoruz. Tekrar enflasyon yıl sonuna doğru hafif bir artış gösterecek ve hedefin üzerinde kapatacağız bu ay hedefe yaklaşsak bile” Konuşmasının ardından salondan gelen soruları yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı’ya Edirne Valisi Gökhan Sözer tarafından Edirne’ye özgü mis sabunu, aynalı süpürge ve plaket verildi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:37

İLGİLİ HABERLER