Dünya
  • 7.1.2015 21:00

Paris sokaklara döküldü

Paris'te büyük protesto

Fransa'da Charlie Hebdo dergisine düzenlenen saldırıda 12 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra binlerce kişi saldırıyı kınamak için Paris'te toplandı. İşte Paris'teki protesto gösterisinden fotoğraflar... 

Resmi kaynaklar editör Stephane Charbonnier ile tanınan karikatüristler Jean Cabut, Georges Wolinski ve Tignous lakaplı Bernards Verlhac'ın öldüğünü doğruladı.

47 yaşındaki editör Stephane Charbonnier, daha önce de ölüm tehditleri almış ve bir süre polis korumasında yaşamıştı.

 

Ayrıca ekonomist ve yazar Bernard Maris'nin de öldüğü belirtildi. Derginin hissedarlarından biri olan Maris, Fransız radyosunda sık sık görüşlerine başvurulan bir uzmandı.

Charlie Hebdo'nun Kasım 2011'de Muhammed Peygamber'in karikatürlerini yayımlaması, dünya çapında Müslümanların tepkisini çekmişti.

Fransa, karikatüre gösterilen tepki nedeniyle 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süre ile kapatmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, saldırı düzenlenen Charlie Hebdo dergisinin başkent Paris'teki ofisini ziyaret etti.

 

Hollande saldırının "barbarca bir terör eylemi" olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de saldırının hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini söyledi.

Merkel saldırı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, "Bu menfur eylem yalnızca Fransız vatandaşlarının hayatlarını ve güvenliklerini hedef alan bir saldırı değil. İfade ve basın özgürlüğünü, hür demokrasi kültürümüzün temel unsurlarını da hedef alan bir saldırı" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama ise saldırıyı "dehşet verici" olarak nitelendirdi ve "Fransız halkı, kuşaklar boyunca savunduğumuz evrensel değerlere destek verdi. Fransız yetkililerle yakın temas içindeyiz. Bu teröristlerin adalet önüne çıkarılması için her türlü yardımın verilmesini istedim" dedi.

Türkiye'den saldırıyla ilgili ilk a.ıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Sebebi ne olursa olsun, bu saldırıyı nefretle kınıyoruz" dedi.

 

Sosyal medya kullanıcıları, saldırıya karşı "Je Suis Charlie" (Ben Charlie'yim) başlığı ve etiketiyle bir kampanya başlattı. Twitter ve Facebook hesaplarında profil fotoğraflarını değiştiren kullanıcılar, ifade özgürlüğüne dair paylaşımlarda bulundular ve saldırıyı kınadılar.

 

Akşama doğru çok sayıda Parisli Place de la République'te toplandı. Hala devam eden eylemlerde protestocuların "Ben Charlie Hebdo'yum" pankartları taşıdığı gözleniyor. Protestoyla ilgili olarak atılan tweet'lerde "Parislilerin basın özgürlüğü, demokrasi ve Cumhuriyet için yürüdükleri" duyuruluyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:03

İLGİLİ HABERLER