Gündem
  • 18.8.2022 09:59

Paris'te öldürülen PKK'lı Sakine Cengiz'in akrabası olan CHP'li vekil kim

Yusuf Halaçoğlu: Terörist Sakine Cansız CHP'li vekilin akrabası

TVNET canlı yayınında Sert Sorular programına konuk olan Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı ve İYİ Parti 24, 25 ve 26. Dönem Milletvekili Yusuf Halaçoğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu. Terörist Sakine Cansız'ın CHP'den eski bir milletvekili ile akraba olduğunu söyleyen Halaçoğlu "Paris'te öldürülen Sakine Cansız'ın Sara isminde bir Ermeni olduğunu, annesinin CHP'den başka bir milletvekili ile akraba olduğunu söyledim. Kim olduğunu burada söylemem doğru değil" ifadelerini kullandı.

CHP'li Kaftancıoğlu'ndan flaş PKK'lı Sakine Cansız mesajı

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı ve İYİ Parti 24, 25 ve 26. Dönem Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, TVNET'te yayınlanan Sert Sorular programında Taha Hüseyin Karagöz'ün sorularını yanıtladı.

"CHP Eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında bir iddianız var. Paris'te öldürülen teröristle öldürülen akrabalık bağı olduğu yönünde araştırılmasını istiyorsunuz. Bu konu hakkında neler söylersiniz?" şeklindeki soruya cevap veren Halaçoğlu, "Onunla ilgili söylemedim. Kaftancıoğlu ile akrabalık bağı olduğunu ben hiç söylemedim. Benim söylediğim başkaydı. Paris'te öldürülen Sakine Cansız'ın Sara isminde bir Ermeni olduğunu, annesinin CHP'den başka bir milletvekili ile akraba olduğunu söyledim. Kim olduğunu burada söylemem doğru değil" dedi.

Birçok yerde isimler bildiğini ama isim zikretmediğini söyleyen Halaçoğlu bu kişinin şu anda CHP milletvekili olmadığını söyledi. Halaçoğlu söylerine şöyle devam etti:

"Kendilerini Kürt gösteren Ermeni dönmeleri vardır, bu nedenle PKK'yı bir Kürt hareketi olarak görmemeniz gerektiğini de söyledim. Bunu söyledikten sonra benim görevden alınmam için önergeler verildi fakat ben direndim. Elimde listeler var ama açıklamam dedim. Bunu açıklamak istiyorlarsa kişilerin kendisi açıklasın.

Ermeni soykırımını kabul etmesi dolayısıyla da Kaftancıoğlu'na sert çıktım tabi ki çıkarım. Teröristin arkasından taziye mesajı yayınlamasına da sert çıktım."

 SAKİNE CANSIZ KİMDİR?
 

Sakine Cansız (1958, Tunceli - 9 Ocak 2013, Paris), örgüt içinde "Sara" kod adıyla bilinen, PKK'nın kurucu üyesi.

Tunceli'de doğan Cansız, PKK'nın kurucuları arasında yer alıp örgütte 2013'e kadar faaliyet gösteren beş kişiden biriydi. Ayrıca PKK'nın kurucuları arasında yer alıp örgütte faaliyetlerini sürdüren tek kadındı.[5] Tutuklanarak Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde hapis yatan Sakine Cansız, 1991 yılında cezaevinden çıktıktan sonra yeniden PKK'ya katıldı. PKK'nın Avrupa sorumlularından biri olarak görev aldı. Kürdistan Enformasyon Bürosu'na yapılan saldırı sonucu öldü.

1958 yılları civarında Tunceli'de Alevi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.1970'li yıllarda, gençlik döneminde ailesi tarafından onaylanmayan devrimci faaliyetlerde bulunmaya başladı.Abdullah Öcalan ile tanışmak için Ankara'ya kaçtı ve yakın bir şekilde birlikte çalışmaya başladılar. Cansız, verdiği bir röportajında, "Bir anlamda ailemi terk ettim. Baskıyı kabul etmeyip devrimde ısrar ettim. İşte evden ayrılmam ve Ankara'ya gitmem böyle oldu. Tabi gizli olarak." sözleri ile açıkladı.

1978 yılında Diyarbakır'ın Lice İlçesi Fis köyünde PKK'yı kuran kurucular arasında yer aldı.PKK'nın Elazığ ve Bingöl çalışmalarını sürdürdü. 12 Eylül Darbesi'nde gözaltına alındı ve Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu olarak kaldı. 1990'lu yıllarda tahliye olup Lübnan'da Bekaa Vadisi'ne gitti. PKK'nın kadın örgütlenmesinden sorumlu oldu.Murat Karayılan tarafından örgütün Almanya sorumlusu olarak atandı, Fransa ve Almanya'da faaliyetlerde bulundu.

Cansız, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmaktaydı, 20 Mart 2007'de Fransa'da gözaltına alınan Cansız, Dammtor Cezaevi'nde 40 gün tutuklu kaldı, bu süre içinde Türkiye, iade dosyasını ulaştırmasına rağmen, Alman mahkemeleri tarafından serbest bırakıldı.

9 Ocak 2013'te, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris temsilcisi Fidan Doğan (kod adı Rojbin) ve Leyla Şaylemez (kod adı Ronahi)  ile birlikte Paris, Fransa'da Gare du Nord tren istasyonu yakınlarında bulunan örgüte Kürdistan Enformasyon Bürosu'nda susturuculu silahla başından vurularak öldürüldü.

Güncellenme Tarihi : 19.8.2022 01:09

İLGİLİ HABERLER