Gündem
  • 25.10.2008 02:19

'PARLAMENTO, BİR TEK ERKEĞİ KADIN YAPAMAZ!..'

Avrupa'da parlamentonun iradesini anlatmak için, "Parlamento, her şeyi yapabilir sadece erkeği kadın yapamaz" sözünün kullanıldığını hatırlatan Kuzu, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından parlamentonun anayasa değiştirme yetkisinin ortadan kalktığını öne sürdü. Kuzu, parlamentonun acilen bu duruma çözüm bulması gerektiğini söyledi.
70’lerdeki uygulamalar
Anayasa Mahkemesi'nin son kararından sonra Meclis'in anayasa değiştirme yetkisinin ortadan kalktığını öne süren Kuzu, Yüksek Mahkeme'nin maalesef 1970'lerdeki yanlış uygulamasına geri döndüğünü söyledi. Kuzu, "Bu karardan sonra Meclis'in anayasa değiştirme yetkisi neredeyse tamamen ortadan kaldırılmıştır. Sebebi şudur: Anayasa Mahkemesi, değişmez maddeler var diyor. Nedir bunlar: hukuk devleti, laik devlet, sosyal ve insan haklarına dayalı devlet, yani Anayasa'nın ilk dört maddesinde sayılanlar. Sorun burada değil, sorun bunun yorumundan kaynaklanıyor. Anayasa'da yer alıp da ilk dört maddeyle bağlantısı olmayan madde yok. O yüzden anayasa değiştirme zora girmiştir. Hangi maddeyi değiştirmek isteseniz, mutlaka ilk dört maddeyle bir bağlantısı ortaya çıkacaktır" bilgisini verdi.
Başörtüsü ile ilgili değildi
"Yargı yaparsa her zaman doğru yapar, Meclis yaparsa her zaman yanlış yapar" anlayışının doğru olmadığını öne süren Kuzu sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaldı ki, bizim getirdiğimiz değişiklik laiklikle uzaktan yakından ilişkisi yoktu. Getirdiğimiz değişiklik, sadece üniversiteler kanununa yazılacak bir maddeyle 'şu kıyafetlerle girilemez' şeklindeydi. Anayasa değişikliği geçseydi, Türkiye’de kıyamet kopmazdı. 'Çarşaf-peçeyle girilmez' yazılırdı, başörtüsü yazılmazdı; daha sonra başörtüsü problem olursa o da yazılırdı. Korkuyu anlamak mümkün değil."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:00

İLGİLİ HABERLER