Gündem
  • 8.3.2008 12:45

PAŞA, MAĞARADAKİ PKK'LILARIN FÜZEYLE NASIL VURULDUĞUN ANLATTI

Türk Hava Kuvvetleri'nin havada ikmal ve gerçek mühimmatla tatbikatlarda kazandığı deneyim ve yeteneği, gerçek bir operasyonda kullandıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

"Biz çok eski yıllardan beri görüş olanaklarıyla gece operasyonlarını tatbik deneyim ve yeteneğine sahiptik. Yeni teknolojik olanaklarla bu yetenek ve gücümüz daha da gelişti. 16 Aralık'ta başlattığımız hava operasyonlarını belli aralıklarla sürdürdük. Bu operasyonda Kandil'i, Zap ve Hakurk bölgelerini vurduk. Kandil, Genelkurmay Başkanımızın da belirttiği gibi daha çok eğitim ve lojistik amaçla kullanılan bir yer. Bu tesisleri yüzde 100 isabetle ilk hava operasyonunda tahrip ettik. Bu operasyona Diyarbakır, Malatya, Balıkesir ve Eskişehir'deki filolarımız iştirak etti."

268 sorti, 272 hedef

Aydoğan Paşa, 21 Şubat'ta başlayıp 29 Şubat'ta sona eren sınır ötesi Güneş harekâtı boyunca da hava taarruzlarını sürdürdüklerini kaydederek şöyle konuştu:

"İlk hava harekâtı ve kara harekâtı boyunca uçaklarımız 268 sorti yaptılar. İlk hava harekâtından sonra teröristler yerlerini değiştirdiler. Kara harekâtı için yerlerini yeniden saptadık ve teyit ettik. Bu süreçte 60 hedef grubu içinde 272 hedef yüzde 100 isabetle vuruldu. Bu hedefler içinde mağaralar, uçaksavar mevzileri, mühimmat ve silah depoları, köprüler, kaçış yolları ve geçitleri, haberleşme tesisleri ve barınaklar vardı. F-16 ve modernize edilmiş F-4 filolarımızdan oluşan 50 uçak operasyonlara katıldı. Hava taarruzlarında lazer güdümlü bombalar kullandık. Teröristlerin kullandığı mağaraları ağızlarından tam isabetle vurduk. Keza 1 metre eninde dar yaya köprüleri ile 4x4 metre ebadındaki küçük hedefler dahi tam isabetle vurulmuştur. Teröristlerin arkadan kaçmalarını önlemek için bu köprüler ve geçiş yolları pilotlarımız tarafından vuruldu ve kaçışları diğer önlemlerle birlikte büyük ölçüde engellendi."

Pilotların yeteneği

Org. Babaoğlu, yüzde 100 isabet sağlanmasında, kullanılan teknoloji kadar pilotların yeteneklerinin de belirleyici olduğunu şöyle ifade etti:

"Lazerle hedefler işaretlendikten sonra lazer güdümlü bombalar hedefi bulur. Ancak burada pilotun yeteneği de önemlidir. Tam isabet için pilotun en uygun yerde ve zamanda bombayı bırakması gerekir. Pilotlarımız her defasında en uygun zaman ve yerde bombaları bırakma başarısını gösterdiler ve böylece bütün hedefler vurulmuş oldu."

Hava şemsiyesi

Aydoğan Paşa, Güneş harekâtı boyunca verilen hava desteğini ise şöyle anlattı:

"Kara harekâtı boyunca Diyarbakır, Malatya ve Merzifon'daki filolarımız hava desteği verdiler. Bu harekâtta Zap, Avaşin ve Basyan bölgeleri havadan vuruldu. Harekâta, Pars, Atmaca, Akıncı, Korsan adlarını taşıyan filolarımız katıldı. Kara harekâtı boyunca, bir hava şemsiyesi de oluşturuldu. Hava savunma ve kurtarma uçakları ve helikopterleri, tanker uçakları havadaydı. Terör örgütünün elinde güdümlü füzeler olduğuna ilişkin iddialara karşı da gerekli önlemler alınmıştı."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:11

İLGİLİ HABERLER