Yaşam
  • 9.3.2006 13:01

PASİF İÇİCİ PORTRESİNİN ACI GERÇEĞİ, SÜPERMAN'İN EŞİ

Süpermen filmlerinin unutulmaz oyuncusu Christopher Reeve'in 44 yaşındaki eşi Dana önceki gün yaşamını yitirdi. Genç kadın yedi ay içinde iç organlarını çürüten akciğer kanserine yenik düşmüştü. En önemli nedeni sigara tüketimi olan hastalığın bu kez hayatında hiç sigara içmemiş bir kurban alması önce şaşkınlıkla karşılandı ama geçmişine yönelik yapılan küçük bir araştırma gerçeği ortaya koydu. Uzun yıllar barlarda şarkı söyleyen genç kadın bu dönemde hastalığa yetecek kadar sigara dumanı solumuştu.

Amerika Manhattan'daki Kettering Tıp Merke-zi'nde tedavi gören Reeve ve hastalığa geçen ağustosta yakalanan Reeve'in durumunu değerlendiren Chicago Rush Üniversitesi profesörlerinden James Mulshine genç kadının tam bir "Pasif içici" portresi çizdiğine dikkat çekti.

En ölümcül tür
Mulshine, "Hiç sigara içmeyen biri de akciğer kanserine yakalanabilir. Elimizdeki vakaları incelediğimizde akciğer kanserine yakalananların yüzde 15'ini, hiç sigara içmeyen kişilerin oluşturduğunu görüyoruz. Ancak bu kişilerin geçmişinde sigara içilen ortamlarda sık bulunduğu ortaya çıkıyor. Bu da onların akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 50 artırıyor" diye konuştu.

Mulshine'ın açıkladığı bu veriler barlarda ve restoranlarda konulan sigara yasağının da dayanağını oluşturuyor.

Akciğer kanseri en ölümcül kanser türlerinden... Teşhis konulduktan sonra hastaların yüzde 65'i hayatını kaybediyor. Amerika'da her yıl bu hastalık yüzünden 160 bin kişi ölüyor

 

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:51

İLGİLİ HABERLER