Ekonomi
  • 21.5.2013 21:23

Patent Haklarının Korunması Kanunu değişiyor

     TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, Patent Haklarının Korunması Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısının görüşmelerine devam edildi.
     Tasarıya, faydalı model belgelerine yapılan itirazlara ilişkin yeni bir madde ihdas edildi. Söz konusu maddeye göre, faydalı model belgesine yapılan itirazla ilgili açılan dava sonuçlanıncaya kadar, patentte sürdürülen uygulamada olduğu gibi, belge sahibi faaliyetlerine devam edebilecek. Faaliyetin durdurulmasına mahkeme karar verecek.
     Mevcut sistemde, faydalı model belgesine ilişkin dava açıldığında, belge sahibinin faaliyetleri durduruluyor. Patent konusunda açılan davalarda ise dava sonuçlanıncaya kadar belge sahibi faaliyetlerine devam edebiliyor.
     Toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, faydalı model belgesine karşı dava açıldığında, dava belge sahibinin lehine sonuçlansa bile bu süreçte faaliyetlerinin otomatikman durdurulduğunu, bunun sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Ergün, bu maddeyle, belge sahibinin faaliyetlerinin durdurulup durdurulmayacağı kararının mahkeme heyetine bırakılmış olacağını kaydetti.
     Tasarıda ayrıca, hukuki terimlere daha uygun olması için patent haklarının ihlaliyle ilgili düzenlemede ''kasıtlı olarak'' ifadesi, ''bilerek ve isteyerek'' şeklinde değiştirildi. Söz konusu haklara ''tecavüz'' ifadesi ise ''ihlal'' olarak düzenlendi.
     Toplantıda, tasarının alt komisyonda uzlaşma sağlanan 80 maddesi kabul edildi. AK Parti'li üyelerin tasarıya yeni madde ihdasına ilişkin önerge vermeleri üzerine, muhalefet milletvekilleri söz konusu maddelerin ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine, yeni ihdas edilmesi önerilen maddelerin detaylı olarak ele alınması için, daha önce oluşturulan alt komisyonun yarın toplanması kararlaştırıldı.
    
     Muhabir: Kubilay Çelik
     Yayıncı: Sefa Salantur

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:08

İLGİLİ HABERLER