Dünya
  • 30.4.2013 21:54

Peres'ten Papa Franciscus'a davet...

     Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre, iki liderin Papalık Sarayı'nda basın kapalı gerçekleşen ve samimi bir havada geçen görüşmesinde, Ortadoğu'daki çatışmalar ile Suriye'de yaşanan gelişmeler ele alındı.
     Görüşmede, İsrail ile Filistin arasında barış görüşmelerinin yeniden hızlı bir şekilde başlaması ve gerek her iki toplumun gerekse uluslararası camianın kabul edeceği, halkların meşru taleplerine yanıt veren, bölgenin barış ve istikrarına katkıda bulunabilecek bir çözümün sağlanması umudu dile getirildi.
     Kudüs şehrinin önemine değinilen görüşmede, Suriye'de devam eden çatışma ortamına ilişkin endişeler ile siyasi çözüm, barış ve diyaloğun öncelik kazanması gerektiği paylaşıldı.
     Görüşmede, Papa Franciscus, Peres'e madalya verdi. Peres de Kudüs Kütüphanesince elden geçirilen Kudüs İncili'nin bir kopyasını sunduğu Papa'yı İsrail'e davet etti. Şimon Peres, Papa Franciscus'a, "Sadece ben değil, bütün İsrail halkı sizi Kudüs'e bekliyor" diyerek, davetini iletti.
     Görüşmeye ilişkin bir açıklama yapan Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi de Peres'in davetinin Papa tarafından memnuniyetle karşılandığını, Franciscus'un da kutsal topraklara gitmeye istekli olduğunu söyledi.
    
     -İtalyan liderlere nezaket ziyareti-
    
     Papa Franciscus'la görüşmek üzere Roma'ya gelen İsrail Cumhurbaşkanı Peres, yeniden cumhurbaşkanlığına seçilen İtalyan mevkidaşı Giorgio Napolitano'ya da cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de nezaket ziyaretinde bulundu.
     Peres, İtalya'nın yeni başbakanı Enrico Letta ile de başbakanlık sarayı Chigi'de bir araya geldi. Peres'in, gerek İtalyan liderler gerekse Vatikan'daki temasları basına kapalı gerçekleşti.
     İsrailli lider, yarın Assisi kentine giderek, ''Fahri Barış Vatandaşı'' unvanını alacak.
     Öte yandan, Peres, La Repubblica gazetesinde yayımlanan demecinde, İsrail ile Filistin arasında barışın 1 yıl içinde sağlanabileceğini, ABD Başkanı Barack Obama'nın da bu şekilde düşündüğünü belirtti.
     İki devletli çözümün tek yol olduğuna değinen Şimon Peres, ayrıca Suriye'de Arap Ligi'nin düzeni sağlayabileceğini ileri sürdü.
    
     Muhabir: Barış Seçkin
     Yayıncı: Murat Taydaş

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:45

İLGİLİ HABERLER