Ekonomi
  • 21.2.2010 12:25

PEŞİNATSIZ 100 TL TAKSİTLE, 50 BİN EV MÜJDESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’da bugüne kadar 85 bin 424 konutun üretimine başlayan TOKİ bunların 44 bin 459’unu sahiplerine teslim etti. Bu çalışmaların yatırım bedeli ise 7 milyar lira” dedi.
Başbakan Erdoğan, TOKİ tarafından yaptırılan Ataşehir, Halkalı, Ispartakule köprülü kavşak ve bağlantı yolları toplu açılış törenine katıldı.
Ataşehir’de yapılan törende konuşan Erdoğan, 8 köprülü kavşağın İstanbullulara hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, hemen her hafta sonu İstanbul’da açılışlar yapıldığını, bu kadim şehre yeni eserler kazandırıldığını anlattı. Erdoğan, İstanbul’u tarihiyle birlikte modern bir şehir olarak farklı bir çehreye kavuşturduklarını ifade etti. İstanbul’un 2010 yılı için Avrupa Kültür Başkenti olarak taçlandırıldığını anımsatan Erdoğan, “Esasen İstanbul sadece bir yıllığına değil, kıymeti bilindiği sürece, dünya var oldukça kültürün başkenti olmaya devam edecektir” dedi.
Böyle eşsiz bir hazineye sahip olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Erdoğan, İstanbul’u bir cevher gibi işleyerek insanlık mirasındaki seçkin yerini tesis ettiklerini söyledi. İstanbul’u tarihini koruyarak, barındırdığı mirasını muhafaza ederek geleceğe taşımanın, tarihini zedelemeden altyapısını inşa etmenin, son derece hassas bir çaba içinde olmayı gerektirdiğini anlatan Erdoğan, Hükümet olarak bu hassasiyet içinde İstanbul’a hizmet ettiklerini kaydetti.
İstanbul’un, dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla şehirlerinden biri olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
“Ama ne yazık ki bizim dönemimize kadar İstanbul’da şehirleşme ve konut adına ciddi bir vizyon ortaya konmamış. Çarpık kentleşme yoluyla İstanbul adeta çirkinleştirilmek istenmiş. Gecekondu, plansız yapılaşma, estetikten uzak binalarla İstanbul’un silueti bozulmak istenmiş. Belediye Başkanı olduğum günden beri İstanbul’a yapılan bu haksızlıkları giderme gayreti içinde oldum. Sene 1994 sene 1999... O zaman KİPTAŞ’ı kurduk ve adımları atmaya başladık. Modern şehircilik anlayışının gereğini yerine getirmek için adımlar attık. 2003’de millet bu evladına Başbakanlık görevi verdi. Bu defa tüm kadroyla TOKİ ile yeni bir dönemi başlattık.”
Başbakan Erdoğan, TOKİ’nin tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da tarihi nitelikte yatırımlar gerçekleştirdiğini belirterek, TOKİ’nin bu şehrin modern kent görünümüne kavuşturulmasına önemli destek verdiğini vurguladı.
“İstanbul’da bugüne kadar 85 bin 424 konutun üretimine başlayan TOKİ, bunların 44 bin 459’unu sahiplerine teslim etti. Bu çalışmaların yatırım bedeli ise 7 milyar lira” diyen Erdoğan, mevcutlara ilave olarak 43 bin 929 konutun proje ihale çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi.
TOKİ’nin yatırımları tamamlandığında, İstanbul’a 129 bin 349 konut yapılmış olacağını belirten Erdoğan, bunun yeni bir şehrin inşası anlamına geldiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan, “TOKİ’nin ürettiği konutlar, Türkiye şartlarında büyük sayılabilecek bir il merkezine, İstanbul’da ise Eyüp ve Avcılar gibi bir ilçeye denk geliyor. 340 binin üzerinde nüfusu barındıran bir şehri sıfırdan inşa ediyoruz. TOKİ diğer projeleri de tamamlandığında İstanbul’un en büyük ilçesini tek başına inşa etmiş kadar konut üretmiş olacak” diye konuşu.
TOKİ’nin gerek Türkiye genelinde gerek İstanbul’da sadece konut üretmekle kalmadığını belirten Erdoğan, konutların yanı sıra çeşitli kademelerde 54 okul, 11 ticaret merkezi, 66 spor salonu, 11 ibadethane, 2 kütüphane, 544 yataklı bir hastane, 6 sağlık ocağı, yüzme havuzu ve spor kompleksi gibi pek çok tesis yapıldığını anlattı.
Açılışı yapılan köprülü kavşakların beşinin Halkalı’da, ikisinin Ataşehir’de birinin de Başakşehir’de olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Modern şehircilik yaklaşımı sadece konut üretip sonra insanları ’başlarının çaresine baksınlar’ diye ortada bırakan anlayışla uyuşmaz. Bu konutlarda oturan insanların, işlerine gidip gelebilmeleri, şehrin diğer kısımlarıyla sağlıklı bir ulaşım altyapısına kavuşmaları gerekiyor. İnsanlara oturacak konutlar verip, sonra onları, yolun karşısına geçmek için onlarca kilometre gitmek zorunda bırakırsanız yaptığınız işin kıymeti kalmaz. Konut sorununu çözüm adına trafik sorunu üretmek, modern şehirciliği bilen yöneticilerin yapacağı iş değil. Açılışı yapılan köprülü kavşaklar bu amaca hizmet etmek üzere planlanmış ve inşa edilmiştir. Bu kavşaklar sorunlara lokal değil, bütüncül çözüm üretme anlayışının tezahürüdür.”
Erdoğan, köprülü kavşakların tamamlayıcısı olarak 11 kirişli köprü, beş tabliyeli köprü, bir karayolları gişe ve otomasyon sistemi de yapıldığını, yaklaşık 60 kilometre yol inşa edildiğini belirten Erdoğan, ayrıca Menekşe Deresi’nde 5 bin 800 metre, Hadımköy Eşkinoz Deresi’nde 2 bin metre yağmur suyu dere ıslahı gerçekleştirildiğini, Ispartakule Kavşağı’nda 23 kilometre altyapı ile 18 kilometre enerji nakil hattı kurulduğunu anlattı. Başbakan Erdoğan, bu çalışmaların yatırım bedelinin de 210 milyon lira olduğunu belirtti.
Vatandaşları uygun şartlarda ev sahibi yapma çalışmaları hakkında da bilgi veren Erdoğan, şimdi yeni bir adım attıklarını ve 45 metrekare büyüklüğünde 50 bin konutu peşinatsız, 100 lira taksitle vatandaşların hizmetine sunacaklarını ifade ederek, “Bazıları laf üretir, biz ise iş üretiyoruz” dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 10:16

İLGİLİ HABERLER