Dünya
  • 12.6.2014 18:51

Peşmerge Kerkük'ü ele geçirdi

Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan, Kerkük'ün tamamının peşmergeler tarafından kuşatıldığını, kent merkezine 30-40 kilometre uzaklıktaki Reşad, Havice, Abbas ve Zap bölgelerinin ise IŞİD'in elinde olduğunu söyledi.Kerkük Vilayet Meclisi Başkanı Hasan Turan, Kerkük'ün peşmergeler tarafından kontrol altına alınmadan önce peşmergelerin Erbil ve Süleymaniye'nin Kerkük sınırlarında konuşlanmış vaziyette olduğunu, kentin güneyinde ise Irak ordusuna bağlı 12. Tugay'ın olduğunu söyledi.

Bu tugayın tamamen çekilmesinin ardından Kürt yönetimine bağlı peşmergelerin kenti tamamen kuşattığını söyleyen Turan, kentin merkezinde ise değişen bir şey olmadığını ve asayişi polisin sağladığını belirtti.

Tikrit - Samarra arasının yaklaşık 60 kilometre olduğunu hatırlatan Turan, IŞİD'in Şiiler için kutsal Samarra'ya girmesi durumunda mezhep çatışmasının büyüyeceğini söyledi.

Samarra, Şiilerin 11’inci İmamı Hasan El Askeri Türbesi burada bulunuyor.

El Askeri Türbesi 2006’da bir kez daha saldırıya uğramış ve Şii-Sünni çatışmasının alevlenmesine sebep olmuştu. 2006’daki saldırıda El Askeri Türbesi'nin kubbesi tamamen yıkılmıştı.

Irak Kürdistan Özerk Yönetimi, resmi sınırlarının dışında kalan ve yıllardır statüsü tartışılan petrol zengini Kerkük’ü IŞİD'in ilerleriyişini gerekçe göstererek ele geçirdi. Kentin kırsalında çatışmaların artması ve IŞİD’in bazı noktaları ele geçirmesinin ardından Kürt Bölgesel Yönetimi askerleri kente gelerek kontrolü tamamen sağladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanı Cafer Mustafa, Kerkük'ün 56 kilometre batısındaki Havice ilçesine bağlı bazı nahiye ve köylerde peşmerge güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında yer yer çatışmaların yaşandığını ve karşılıklı kayıpların olduğunu söyledi.

Bakan Mustafa, Kerkük'ün Havice ilçesine yakın bölgelerde çatışmaların meydana geldiğini belirterek, "Peşmerge güçleriyle IŞİD arasındaki çatışmalarda 10 peşmergemiz şehit olmuş, 20'si de yaralanmıştır" dedi.

IŞİD

  • 2004 yılında Tevhid ve Cihad adıyla Irak’ta kuruldu.
  • İlk Kurucusu Ebu Musab Zerkavi
  • Mezopotamya El Kaidesi olarak adını değiştirdi.
  • Zarkavi 2006’da ABD tarafından öldürüldü
  • El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi ve Ebu Hamza el Muhacirin Irak İslam Devleti adı altında yeni bir oluşum kurdu.
  • Her ikisi de 2010 yılında ABD tarafından öldürüldü.
  • Yerlerine Ebu Bekir El Bağdadi geçti
  • Suriye’de Irak-Şam İslam Devleti olarak değiştirdi.

Her iki tarafın birkaç saattir karşılıklı olarak havan toplarını attıklarını belirten Mustafa, "Peşmerge güçleri Kerkük'ün genelinde kontrolü ele almış durumda. Şu anda bulunduğumuz bölgenin ilerisine doğru gitmeyeceğiz. Havice'den itibaren Kerkük'e herhangi bir saldırı yapılmaması için bölgede kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'Çatışmaların sorumlusu Nuri Maliki'

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de bazı ilçe ve nahiyelerini ziyaret etti. Çatışmaların Kerkük'e yansımaması için gerekli tedbirlerin alındığını belirten vali şöyle devam etti:

"Halkın rahat olması ve paniğe kapılmaması gerekir. Güçlerimiz gerekli güvenlik önlemlerini aldı. Irak'ın genelinde çatışmaların başlamasından Başbakan Nuri Maliki sorumludur."

'Kerkük'te bir tek Irak askeri kalmadı'

Peşmerge Sözcüsü Cabbar Yawar, kentte kontrolü peşmergelerin sağladığını ve bir tek Irak askerinin bile kalmadığını açıkladı.

Petrol zengini Kerkük’ün bazı ilçeleri hâlâ IŞİD’in elinde bulunuyor. Kerkük İlçe ve Nahiyeleri Polis Müdürü Serhat Kadir, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ele geçirdiği ilçelerden püskürtülmesi için güvenlik güçlerinin operasyona hazırlandığını söyledi.

Kadir, Kerkük’te durumun sakin olduğunu ancak Havice ilçesi ve Reşat kasabasının IŞİD'in kontrolünde olduğunu söyledi. Peşmerge ve polis güçlerinin, bu bölgeden 24 kilometre uzaktaki Multelke kasabasına konuşlandığını aktaran Kadir, operasyon için tüm güvenlik güçlerinin hazır bekletildiğini ifade etti.

Kerkük’te kentin cadde ve sokaklarında büyük bir askeri hareketlilik yaşanıyor. Irak ordu güçleri ve peşmergeler, olası bir saldırıya karşı teyakkuzda bekliyor.

Kerkük'te, Musul'daki şiddet gerekçe gösterilerek 23.00 ila 04.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

İŞTE SON GÖRÜNTÜLER


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:15

İLGİLİ HABERLER