Gündem
  • 14.11.2007 13:12

PEŞMERGELER, PKK'NIN İKMAL YOLLARINI TUTTU

KUZEY Irak'taki bölgesel Kürt hükümeti PKK'lı teröristlerin bulunduğu bölgelere giden ikmal yollarını denetim altına almak amacıyla bir çok yeni kontrol noktası oluştururken bazı eski noktalarını takviye etti. 10 günden bu yana uygulanan güvenlik planı, Türkiye- Irak sınır şeridini ve İran- Irak sınırında bulunan Kandil Dağı bölgesini kapsıyor.
      Süleymaniye ve Erbil kentleri arasında bulunan Kandil Dağı’nın Erbil etekleri Çoman kasabasının sınırları içinde yer alıyor. İçişlerine bağlı peşmergeler bölgede uygulanmaya başlanan yeni güvenlik planı çerçevesinde yaya ve araçları sıkı aramadan geçiriyor. Silah ve cephane kadar ilaç ve erzak geçişine de kısıtlama getiren yeni uygulamayla PKK'nın ikmal yollarının kesilmesi planlanıyor. Buna göre, kontrol noktalarında ihtiyaçtan fazla olduğuna inanılan miktarlarda şeker ve un gibi gıda malzemelerinin geçişine izin verilmiyor. Bölgede çok miktarda ilaç tıbbi malzeme girmesi de yasak. Kısıtlama haberleşme cihazları ve elektronik eşyalar da dahil edilmiş durumda. Aynı uygulama benzin ve mazot geçişi için de söz konusu.
      Çoman bölgesinde bulunan köy yolları PKK'lı teröristler için ‘lojistik bir kılcal damar ağı' görevi görüyor. Bu yolları kullanan teröristler küçük gruplar halinde kamplara malzeme ve mühimmat yığıyor. Saddam döneminde dağları kendine mesken tutan peşmergeler çok iyi bildikleri bu zor coğrafyada bazı hassas geçiş noktalarını tutmuş durumda. Peşmerge binbaşı Hüseyin Mamend Resul PKK’ya karşı alınan yeni önlemleri şöyle anlattı:
      “Yaptığımız aramalarda bırakın silah ve mermiyi ihtiyaçtan fazla olduğuna inandığımız 1 kilo şekerin dahi geçirilmesine izin vermiyoruz. Ana yollarda yaptığımız aramaların yanı sıra uç noktalarda yer alan köylerimizde de kontrol noktaları oluşturduk. Bu önlemlerle dağdaki militanların ikmal yollarını büyük ölçüde engellediğimize inanıyoruz.'' Kandil Dağı’na giden karayolunun yaklaşık 10 kilometrelik bölümü PKK'lı teröristlerin kontrolü altında bulunuyor. Bu yolun güney tarafını Kürdistan Yurtsever Birliği, kuzey tarafının ise Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) peşmergeleri sağlıyor. IKDP'nin Kandil yolu üzerindeki Gozan mevkii PKK bölgesine sınır teşkil ediyor. Peşmerge birlikleri bu son kontrol noktalarındaki asker sayısını artırırken çevredeki hakim tepelere de ek karakollar kurdu. Buradan geçiş yapan araçlar çok sıkı aramadan geçiriliyor. Zira söz konusu bölgede Irak köylerinin de bulunması nedeniyle trafik daha yoğun. Uygulanan yeni güvenlik planıyla ilgili DHA'ya bilgi veren Gozan Asayiş sorumlusu PKK'lı teröristlerin yerleşim bölgelerinde barınamadıklarını ancak ulaşılmaz dağlık bölgelerde bulunduklarını söyleyerek yaptıkları aramaların dağdaki militanların işini daha da zorlaştırdığını belirtti.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:40

İLGİLİ HABERLER